Pretraga

Nemate mjesta za biljke? Evo kako ih sve možete ukomponirati u prostor

A- A+

Malo koja stvar toliko može podići prostor koliko biljke. Pisali smo već nebrojeno puta o tome, ali nastavljamo i dalje. S biljkama možete postići veliku razliku u samom izgledu, ali i pridonijeti tome da prostor bude zdraviji. Uz sve to, bit će i estetski privlačno.

Ilustracija, foto: Unsplash; Prudence Earl

Malo koja stvar će vas toliko razveseliti kao udomljavanje biljka. Možda zvuči kao da je u pitanju pretjerivanje, ali ne postoji bez razloga izraz ‘plant mom’. Ako ste i vi spremni postati jedna (ili ‘plant dad’), onda je pravo vrijeme za dobro se raspitati i odlučiti za najbolji odabir za pojedini prostor. K svemu tome, možete biljke iskoristiti i kao odličnu dekoraciju.

Osim što će lijepo izgledati i samo ako ih stavite u običnu vazu, možete ih iskoristiti i na nekoliko drugačijih načina. Kako piše Architectural Digest, postoji čak četiri drugačijih korištenja biljki u prostoru.

Izdvojeni članak

Želite unijeti zelenilo u spavaću sobu? Ove biljke su idealne za to!

Viseće biljke

Najbitnija stvar u ovom pitanju jest ta da dobro osigurate viseću policu. Bilo bi zaista, ali zaista neugodno, da vam usred dana (ili noći), sve samo padne. Možete to postaviti i u blizini lustera, pa ćete tako dodatno naglasiti biljke, samo pripazite da ipak postoji neka sigurna udaljenost – ako ništa, da ne spržite biljke.

Osim što možete koristiti police, možete biti kreativni i iskoristiti neke druge stvari. Odlično će izgledati u starom kanuu ili nečemu sličnome – starinske kutije za vino ili sanduci za mlijeko. Ovisno o tome što želite postići, možete se poslužiti i vintage vazama.

‘Nacrtane’ biljke

Accent wall, koji je u biti jedan zid koji se razlikuje od ostatka prostorije, možete postići s raznim uzorcima i bojama, pa tako i da biljke doslovno nacrtate na zid. Nije loša ideja poslužiti se i tapetama ako niste uvjereni u svoje slikarske sposobnosti, ali nemojte se podcjenjivati.

Sve što će vam trebati jest projektor i fotografija po kojoj ćete raditi – otprilike, kao da se vraćate bojankama. Bit će vam od velike pomoći ako si na fotografiji već naznačite s kojom bojom je potrebno pobojati koji oblik, a možete i podijeliti posao u obitelji/s prijateljima.

Biljke na policama

Naviknuli smo na to da se biljke nalaze u vazama koje su na podu, ali što je s policama? Na njima najčešće držimo knjige i okvire s fotografijama, ali sasvim bi bilo pametno iskoristiti prostor na zidovima. Između ostalog, pod je često ispunjen ostalim stvarima, a zidove je uvijek potrebno s nečime popuniti. Možete se odlučiti za neku biljku penjačicu i namjestiti ju tako da popunjava prostor, a možete se i tu dodatno igrati pa iskoristiti stare staklene boce.

Blagdanski vijenac

Slijedi nam blagdansko vrijeme i jedan od neizostavnih simbola došašća je upravo adventski vijenac. Iako ga se često objesi samo na ulazna vrata, ako se dovoljno potrudite, možete ga staviti i negdje u samom domu. Poigrajte se s biljkama koje možda tradicionalno ne biste spojili s adventskim vijencom.

Nemate mjesta za biljke? Evo kako ih sve možete ukomponirati u prostor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap