Pretraga

Nova vizura Gornjeg grada: Zagrebačka katedrala ostala bez poznatih tornjeva!

A- A+

Nakon što je stara zagrebačka katedrala stradala u potresu 1880., zbog ozbiljnih oštećenja koje je građevina tada pretrpjela, izvedena je njena cjelovita obnova. Po nacrtima graditelja Friedricha Schmidta, pod vodstvom Hermanna Bolléa katedrala je obnovljena u neogotičkom stilu. Tim povodom, opsežnim restauratorskim radovima na katedrali su izgrađena dva, do danas prepoznatljiva tornja. No, kako je zbog ekonomskih i praktičnih razloga za njih korišten nekvalitetan kamen, tornjevi su nam svima poznatiji pod skelama nego bez njih. Četiri godine nakon zagrebačkog potresa 2020., hitnom mjerom su skraćeni na visinu od 85 metara.

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala | foto: bauštela.hr; Ana Šoda

Po novome pogled na zagrebačku katedralu nešto je drugačiji nego što smo navikli. Iako je katedrala ‘pod skelama’ odvajkad, sada će vizura Gornjeg grada biti nešto drugačija nego je dosad bila. Plan je bio skratiti tornjeve na visinu od 85 metara, a zbog oštećenja uklonjeno je 10 metara više.

Izdvojeni članak

Peticijom se skupljaju potpisi za zadržavanje skela na Zagrebačkoj katedrali!

Tornjevi su se, ustanovljeno je za vrijeme radova, kao hitna mjera morali skratiti čak 30 metara. Južni toranj tako, trenutno iznosi 75 od 105 metara. Sjeverni pak toranj, sa 104 će skratiti na 75 metara. Uključujući metalne križeve, puna visina s njima nekada je dosezala 108 metara. Isprva se razmišljalo obaviti radove tako da na 85 metara ostanu zvonici, no ta opcija nije bila dovoljno sigurna, prenosi 24sata.

– No kad smo skinuli dijelove do te visine, vidjeli smo koliko je loše stanje elemenata. Odluka da se skinu sva rebra koja se tiču gornjeg dijela zvonika, gdje su gusti nizovi prozora bila je ispravna i sad možemo reći da je stanje poprilično sigurno – rekao je o radovima profesor Građevinskog fakulteta Damir Lazarević, ujedno autor koncepta konstrukcijske obnove katedrale.

Nadovezao se napominjući kako je s oba tornja teških oko 1.000 tona ukupno bilo uklonjeno oko 500 kubika, a sve što je izvedeno spada pod hitne mjere. Radovi su, dodao je, trajali duže kako bi se uklonila prijetnja okolini, dvoru i trgu. Nakon što su tornjevi ‘ogoljeni’, priprema se njihovo vraćanje u punu visinu.

Prošle godine razgovarali smo s tvrtkom koja na zagrebačkoj katedrali provodi radove obnove. U pitanju je iznimno složen proces, a što su nam rekli pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap