Pretraga

Slovenija u više gradova uvodi „lebdeće” zebre za sigurnost pješaka u prometu

A- A+

Vizualno efektne 3D zebre nisu novost na prometnicama. Naime, prva takva zebra predstavljena je još 2017. godine na Islandu, a potom se taj zanimljiv koncept proširio svijetom. Glavni je cilj povećanje sigurnosti pješaka u prometu, a radi se o optičkoj iluziji zbog koje vozači automatski koče kada ugledaju „lebdeću” zebru. Slovenija pak uskoro uvodi takav inovativan koncept u više svojih gradova, na što je izuzetno ponosna.

3D pješački prijelaz

Slovenija uvodi vizualno efektne 3D zebre na svoje prometnice | foto: YouTube, Mashable Deals

Više gradova u Sloveniji uskoro će dobiti vizualno efektne pješačke prijelaze, odnosno zebre. Naime, radi se o pješačkim prijelazima koji su dizajnirani tako da stvaraju trodimenzionalnost te upravo zbog toga vozačima izgledaju kao fizičke prepreke. Štoviše, kada ih ugledaju vozači misle da su zebre uzdignute iznad razine prometnica te odmah pred njima automatski koče. Glavni je cilj ovakve akcije povećati sigurnost pješaka u prometu.

Izdvojeni članak

Betonski 3D printani most u Veneciji: Spoj povijesnih i suvremenih tehnika građenja

Prve 3D zebre potječu s Islanda

Slovenija nije prva zemlja koja uvodi 3D zebre u svoju prometnu infrastrukturu. Ideja o inovativnim zebrama s optičkom iluzijom potječe s Islanda kada je ta zemlja još 2017. godine napravila prvi takav eksperiment koji bi trebao povećati sigurnost pješaka u prometu.

Dizajn 3D pješačkih prijelaza sastoji se od bijele boje i sjena koje tvore osjećaj dubine, što pak stvara dojam da zebre „lebde” u zraku. Eksperiment je predstavio službenik za zaštitu okoliša Ralf Trylla, a potom su se 3D zebre proširile po svijetu. Međutim, zanimljivo rješenje ipak nije svugdje prihvaćeno, pa je tako u više njemačkih gradova odbijeno jer nije u skladu s propisima u cestovnom prometu.

Slovenija uvodi 3D zebre u više gradova

Slovenija je poznata po zanimljivim i održivim rješenjima u kontekstu prometne, biciklističke, ali i pješačke infrastrukture. Ovih će dana tako Velenje dobiti prva dva „lebdeća” pješačka prijelaza, odnosno „3D zebre” i to u gradskoj četvrti gdje se nalazi više škola, prenosi portal N1. Štoviše, idući tjedan se 3D zebre postavljaju u Ptuju te u Ljubljani u tjednu mobilnosti koji se održava od 16. do 22 rujna. Cijelu akciju oko uvođenja takvih prijelaza pokrenulo je jedno osiguravajuće društvo u suradnji s lokalnim zajednicama i udrugama za sigurnost u prometu.

– Ponosni smo što smo prva općina koja je prihvatila ovo rješenje i siguran da će zbog ovakvih pješačkih prijelaza djeca biti sigurnija, izjavio je za Slovensku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol, prenosi portal N1.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LPT (@jp_lpt)

Kako Hrvatska stoji s „lebdećim” zebrama?

Virovitica i Rovinj spadaju među prve gradove u Hrvatskoj koji su uveli 3D zebru u promet. U Virovitici je tako u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu prije par godina postavljena „lebdeća” zebra kod osnovnih škola Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimira Nazora, pisao je tada portal RTL. Također, prije par godina je postavljena jedna takva zebra s optičkom iluzijom i u Rovinju u blizini Osnovne škole Juraja Dobrile, izvijestio je NPSCP.

– Kada sam prvi put krenuo ovdje autom, zastao sam i pogledao o čemu se radi. Vidio sam da je prepreka, pa sam morao usporiti. U svakom slučaju jako lijepo, rekao je tada ravnatelj škole Marin Mihovilović.

Slovenija u više gradova uvodi „lebdeće” zebre za sigurnost pješaka u prometu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap