Pretraga

Struka i UNESCO usuglašeni: Španjolski grad je svjetska prijestolnica arhitekture za 2026. godinu

A- A+

Pridruživši se Kopenhagenu i Rio de Janeiru, Međunarodna unija arhitekata i UNESCO proglasili su Barcelonu Svjetskom prijestolnicom arhitekture za 2026. godinu. Titula dokazuje predanost ovog španjolskog grada u promicanju vrijednosti arhitekture, urbanističkog planiranja i održivosti. Barcelona je na natječaju pobijedila drugoplasirani Peking sa svojim prijedlogom pod nazivom ‘Jedan danas, jedan sutra’. Žele biti inicijatori niza transformativnih događaja u arhitekturi.

Barcelona | foto: Unsplash, Lisa Van Vliet

Prestižna titula Svjetske prijestolnice arhitekture za 2026. godinu, prema odabiru Međunarodne unije arhitekata i UNESCO-a, odlazi u Španjolsku. Točnije u Barcelonu, koja sveobuhvatnim pristupom uključivanja građana u arhitektonski diskurs želi produbiti javno razumijevanje uloge arhitekture u društvu.

U razdoblju od deset mjeseci, od festivala Santa Eluàlia u veljači do Santa Llúcije u prosincu, Barcelona planira održati brojne izložbe, vođene arhitektonske rute, konferencije, instalacije i radionice te ostali široki spektar različitih inventivnih aktivnosti. Raznoliki višemjesečni program pružit će prostor izlagačima i arhitektima iz cijelog svijeta, prenosi archdaily.com.

Izdvojeni članak

Barcelona građanima nudi super ‘trampu’: U zamjenu za automobil dobijete besplatan javni prijevoz

Osim toga, grad će biti poprište globalnog dijaloga o arhitekturi udomaćivši Svjetski kongres Međunarodne unije arhitekata. Cilj kongresa je predstaviti Barcelonu kao cjelinu koja utjelovljuje načela inkluzivnosti, otpornosti i održivosti u svom infrastrukturno-urbanističkom planu.

Osnovana 1948. godine, Međunarodna unija arhitekata (UIA) je nevladina organizacija koju podržava UNESCO, a cilj joj je istaknuti ulogu arhitekture i urbanističkog planiranja u oblikovanju održive budućnosti i rješavanju globalnih izazova. Gradovi proglašeni svjetskim prijestolnicama arhitekture, ujedno su i mjesta za raspravu o svim recentnim profesionalnim izazovima.

Pogledajte ovdje kako je Barcelona za Olimpijske igre 1992. godine projektirala urbanistička rješenja koja su ostala funkcionalna za građane i nakon samih igara.

Copy link
Powered by Social Snap