Pretraga

Tours Duo: Nesavršeni neboderi koji su istočni Pariz stavili u fokus 

A- A+

Tours Duo dva su nebodera koje je dizajnirao Jean Nouvel, te koji svojom savršeno nesavršenom vizurom privlače poglede. Nalaze se u 13. pariškom okrugu, na rubu obilaznice i Ivry-sur-Seine, a jedan od nebodera treća je najviša zgrada u Parizu.

Kompleks Tours Duo gradio se četiri godine, u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Obuhvaća dva tornja visoka 180 i 125 metara, ukupne površine 108.000 četvornih metara. Dizajniran kao orijentir za istočni Pariz, te ima mješoviti namjenu.

Od 2022. većinu površine zauzima sjedište grupe bankarske grupe BPCE. Tu su i restorani, dvorana, trgovine i hotel sa 139 soba s interijerima koje je dizajnirao poznati francuski dizajner Philippe Starck. Također, građevina ima impresivnu panoramsku terasu s pogledom na Pariz.

Ekspresivna forma

Tours Duo izgrađen je uz kružnu cestu Périphérique i veliku željezničku prugu, a neboderi se naslanjaju se na središnji trg. Nouvel je nebodere usmjerio tako da budu vidljiviji s rijeke Seine, Périphériquea i nekoliko gradskih znamenitosti.

Gornje razine obaju nebodera okrenute su, s ukošenom nadstrešnicom postavljenom na niži toranj kako bi im se dao ekspresivni oblik.

– Visoke zgrade prošlih desetljeća su bezglave, njihove krovne terase nisu dostupne. Tours Duo ima glavu, profil koji se može identificirati. Zato su glave naša dva aktera ekspresivne, žive, zato razgovaraju jedna s drugom, i sa svojim prijateljskim susjedima, kaže za Deezen Jean Nouvel.

Izdvojeni članak

U pripremi prva gradska žičara u Parizu: Projekt težak 132 milijuna eura

Dio novo cjeline

Toranj 1, ima 39 katova i visok je 180 metara. Treća je najviša zgrada u Parizu nakon Eiffelovog tornja (324 metara) i Tour Montparnasse (209 metara), u rangu s nadolazećim Tour Triangleom. Cjelina je namijenjena zaokruživanju “pojasa” koji čine nekoliko tornjeva i visokih zgrada na vratima Pariza.

Susjedni toranj, odnosno Tornja 2, ima 29 kata i visok je 125 metara. Sadrži uredski prostor, te hotel na gornjim katovima. Na vrhu se nalazi restoran i bar koji ima terasu s pogledom na Pariz.

Tornjevi Duo dio su niza nebodera koji se grade u Parizu, uključujući neboder Hekla tvrtke Ateliers Jean Nouvel u četvrti La Defense u gradu. Herzog & de Meuron nedavno je najavio da je planiran početak izgradnje na planu Tour Triangle, dok se najviša zgrada u gradu – Tour Montparnasse – trenutno obnavlja.

Pogledajte video kako izgleda Sfera – najveća sferična zgrada na svijetu smještena u Las Vegasu.

Copy link
Powered by Social Snap