Pretraga

Traži se idejno rješenje za prostor od 16.358 kvadrata u centru Koprivnice, i to ne bilo kakvo!

A- A+

Grad Koprivnica raspisao je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja tržnice i polivalentnog centra u Koprivnici. Projektanti imaju zadatak osmisliti novi izgled prostora u središtu grada površine 16.358 kvadrata koji bi trebao imati niz novih sadržaja. Između ostalog novu knjižnicu, ali i ekološki parkirališni prostor za 120 automobila. Investicija se procjenjuje na približno 7 milijuna eura. Rok za dostavu ponuda je 2. srpnja.

Projekt obnove središta Koprivnice

Projekt obnove središta Koprivnice | foto: Grad Koprivnica

Tema projekta, odnosno urbanističko – arhitektonskog natječaja Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici, jedna je od sivih urbanih zona u centru grada čija revitalizacija se planira dugi niz godina. Obuhvaća unutrašnjost bloka u centru grada istočno od glavnog gradskog trga, gdje se nalaze tržnica i otvoreno parkiralište. Riječ je o površini od 16.358 kvadrata.

Idejnim rješenjem obrađuju se prostori raznih namjena: tržnica, knjižničarska djelatnost, organizacije civilnog društva i ekološko parkiralište s intermodalnim terminalom te okoliš. Procijenjena vrijednost investicije do uporabne dozvole, a bez opreme zgrada iznosi 7.033.100 bez PDV-a.

Grad Koprivnica planira financiranje projekta kroz ITU mehanizam koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa i ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, i druge izvore financiranja sukladno namjeni i temi te dinamici provedbe projekta.

Suvremena vizija

Od autora idejnog rješenja se očekuje da se upoznaju sa stvarnim uvjetima života u Koprivnici, odnosno ‘navikama građana i korisnika planiranih zgrada i sukladno tome predlože optimalno, racionalno i funkcionalno rješenje prostora’.

Kada je u pitanju oblikovanje novih prostora knjižnice kao i cijelog polivalentnog centra ono bi trebalo biti suvremeno. Poželjno je da se izvana kroz pročelje / velike staklene površine, vidi unutrašnji prostor. Vrlo je važna dostupnost svima, odnosno lako kretanje kroz prostor bez arhitektonskih prepreka.  Također, natječajem se traži da prostor knjižnice bude okružen zelenilom, da dječji odjel ima amfiteatar. Objekt bi trebao imati i veliku višenamjensku dvoranu površine od približno 140 kvadrata.

Zahtjev natječaja se i predvidjeti prostor za 120 parkirališnih mjesta, i to ekoloških u svrhu smanjenja utjecaja toplinskog otoka i provođenja koncepta ekološke održivosti, posebno strategije ozelenjivanja grada

Tako bi parkiralište trebalo imati kišne vrtove, dva stabla na četiri parkirna mjesta, vodopropusni parter, te dva stabla na četiri parkirna mjesta.

 

Zadržavanje građana u središtu grada

Ističe se kako se revitalizacijom unutrašnjosti gradskog bloka istočno od zgrade gradske uprave, odnosno gradnjom Tržnice i polivalentnog centra, nastoji zaustaviti odljev gospodarstva i stanovništva iz centra grada u najvećoj mogućoj mjeri. Također, projekt treba smanjiti i urbano širenje na neiskorištena zemljišta u gradskom predgrađu.

‘Nefunkcionalni i dotrajali prostori u užem gradskom centru se moraju revitalizirati, a posebno prostori koji su se koristili za obavljanje gospodarskih djelatnosti za potrebe gradske uprave i komunalnog trgovačkog društva Komunalac’, stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Dodaje se i kako gradnja Tržnice i polivalentnog centra u povijesnoj gradskoj jezgri Koprivnice unaprjeđuje postojeće te nudi nove mogućnosti za obavljanje poslovnih djelatnosti i poboljšanje centralnih funkcija jedinice lokalne samouprave. Kao i formira aktivne javne gradske prostore na kojima se okupljanjem građana i posjetitelja događa život grada.

Dogradnjom starog konačišta Koprivnica dobiva moderan učenički dom, bit će ostakljen i imati vrtne terase, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap