Pretraga

[VIDEO] Majstorski spoj znanja i kreativnosti: Arhitektonski projekt koji dokazuje da nemoguće ne postoji

A- A+

Projekt tima arhitekata pokazuje da ne postoje projekti koje nije moguće realizirati. Posebice kada su u pitanju oni koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu. Dokazuje to priča grupe arhitekata koji su uz pomoć lokalnog stanovništva kreirali jednostavan, a poseban projekt koji mijenja život zajednice.

Bus:Stop, Austria | foto: ENSAMBLE STUDIO

Projekt je okupio austrijske, ali i arhitekte iz brojnih drugih zemalja koji su zajedničkim naporima kreirali posebne autobusne stanice za stanovništvo Krumbacha.

Bus:Stop Ensamble Studia projekt je vrijedan pažnje, ali i divljenja. Kreiranje posebne autobusne stanice, koja će postati zaklon za one koji čekaju prijevoz, ujedinilo je stručnjake i lokalnu zajednicu, a sve s ciljem poticanja korištenja javnog prijevoza.

Bus:Stop, Austria | foto: ENSAMBLE STUDIO

Lokalni projekt

Površina kreirane autobusne stanice je šest kvadratnih metara i u potpunosti je energetski neovisna.

– Dana nam je djelomična sloboda rada, ali inzistirali smo na korištenju lokalno dostupnih materijala kako bi u projekt bili uključeni i lokalni zanatlije, navode iz Ensamble Studia.

Nakon prvog posjeta odlučeno je da će autobusna stanice biti izgrađene u potpunosti od drva, i to od hrastovine. Time je stvoren preduvjet povezivanja svakodnevnih struktura s krajolikom Krumbacha.

Bus:Stop, Austria | foto: ENSAMBLE STUDIO

– Ovo je prvi projekt u kojem smo koristili isključivo drvo te smo mu odlučili pristupiti jednako kao i projektima u kojima smo gradili koristeći kamen, metal ili željezo, dodaju.

Način na koji su drvene daske položene kreira strukturu, svod, mjesto za sjedenje, ali i drenažu vode.

Izdvojeni članak

Zemlja divova: Island će drastično promijeniti izgled prenošenja električne energije

– U ovoj arhitekturi susreću se umjetnost i znanost i to na snažan didaktičan način. Kreiran je prostor kojeg ljudi mogu koristiti na svoj način, tako ga interpretirati i eksperimentirati. Vrlo smo znatiželjni saznati više o suživotu projekta i Krumbacha, zaključuju.

Copy link
Powered by Social Snap