Pretraga

[VIDEO] Zanimljiva instalacija urbanog namještaja u centru Zagrebu

A- A+

Ispred Meštrovićevog paviljona ovih se dana postavlja privremena instalacija velikog urbanog namještaja „Prostoria Net” s potpisom tvrtke Prostoria, koja se inače bavi izradom namještaja. Instalacija je zapravo dio izložbe „Prostoria 10” kojom tvrtka slavi deset godina svog djelovanja, a sve se događa u okviru kulturno-umjetničkog projekta Artupunktura.

Prostoria Net

Ispred Mestrovićevog paviljona se postavlja zanimljiva instalacija urbanog namještaja za druženje građana | foto: bauštela.hr

Naime, kroz projekt Artupunktura umjetnici i prijatelji kulture na specifičnim će točkama grada Zagreba probuditi njegovu vitalnu energiju i to upravo svojim zajedničkim umjetničkim djelovanjem. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoju pak organizira Turistička zajednica grada Zagreba.

Naime, krajnji je cilj Artupunkture razviti prepoznatljivo događanje, koje bi s vremenom postalo jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan time bi bio rezerviran za kulturu i umjetnost. Artupunktura u svojem prvom izdanju donosi bogat i raznovrstan program, uključujući i instalaciju „Prostoria Net”, koja je zapravo dio izložbe „Prostoria 10”.

Izdvojeni članak

Otvorena je izložba koja predstavlja najvažnije spomenike s područja Jugoslavije

Instalacija urbanog namještaja poziva na druženje

Instalacija „Prostoria Net” dio je izložbe „Prostoria 10” kojom se obilježava deset godina djelovanja Prostorije. Naime, izložba će biti otvorena od 24. rujna do 8. listopada u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Ulaz na izložbu „Prostoria 10” slobodan je za sve građane koje se poziva i na interakciju s umjetničkom instalacijom „Prostoria Net”, čiji je autor Numen/ForUse. Štoviše, izložba će prikazati dinamičan i strelovit razvoj Prostorije kao međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom.

Instalacija „Prostoria Net” je postavljena na travnjak ispred Meštrovićevog paviljona, a radi se o velikom urbanom namještaju za druženje građana, koja je izrađena u pogonu za obradu metala Prostorije te simbolizira inovativan duh ovog brenda. Za javnost će biti otvorena prilikom otvaranja same izložbe.

Izložba za 10 godina djelovanja Prostorije

Na izložbi će se predstaviti kompleksan proces razvoja proizvoda u Prostoriji zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te prinicipima održivosti. Skulpture „Esencija”, čiji je autor studio Boir, tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije „Umjetnost u tvornici” kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao „otpad“, a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se svojom kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se i moći kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje.

Na izložbi će se prvi puta predstaviti i fotografski projekt Revisting Architecture, kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki, Kockici, Gradskoj upravi i Pučkom učilištu Zagreb. Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji.

Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh vođen stvaranjem novih vrijednosti kontinuirani je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Ova će izložba predstaviti ono od čega je sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.

Izložba “Prostoria 10” službeno se otvara 24. rujna u 19 sati. Radno vrijeme izložbe: utorak – petak: 10 – 21 te subota – nedjelja: 10 – 18.

O ostalim lokacijama i programima možete više saznati na stranicama Artupunkture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prostoria (@prostoria)

Copy link
Powered by Social Snap