Pretraga

Aglomeracija od 65 milijuna eura na širem riječkom području: Unapređuje se sustav odvodnje i kvaliteta vodoopskrbe

A- A+

Poboljšava se vodno – komunalna infrastruktura u okolici Rijeke. Radovi na izgradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe u općinama Čavle i Jelenje, vrijedni su 65 milijuna eura. Ugovore o izvođenju radova potpisali su KD Vodovod i kanalizacija (VIK), tvrtka G.P.P. Mikić i Strabag. Cilj je povećati priključenost na sustav javne odvodnje te ujedno smanjiti gubitke u vodoopskrbnom sustavu. Rok za finalizaciju radova je 59 mjeseci.

Korzo, Rijeka, foto: Visual Hunt; corno.fulgur75

Izgradnja sustava odvodnje u općinama Čavle i Jelenje, nedaleko od Rijeke, odvija se u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka’. Povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje, poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava odvodnje i povećavanje kvalitete vodoopskrbe, osigurat će se realizacijom ovog projekta.

Radove na riječkoj aglomeraciji u vrijednosti 34.4 milijuma eura u općini Čavle izvodit će tvrtka G.P.P. Mikić d.o.o. Predviđena je gradnja oko 27 kilometara gravitacijskih kolektora, 8.4 kilometra tlačnih vodova, 24 crpne stanice i 21 kilometar vodoopskrbnih cjevovoda.

Izvođač radova za ugovor vrijedan 31,1 milijun eura u općini Jelenje je tvrtka Strabag. Predviđena je izgradnja 32,5 kilometra gravitacijskih kolektora, 3,5 kilometra tlačnih vodova, 12 crpnih stanica te 20 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda. Rok za izvođenje svih radova iznosi 59 mjeseci, izvještavaju iz gradske uprave.

Izdvojeni članak

Devastacija u povijesnoj jezgri: Zbog radova aglomeracije stradali zaštićeni objekti

Projekt ‘Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka’ sufinancira se iz europskog Kohezijskog fonda sa 71,33 posto, dok preostali dio osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i VIK.

Izgradnja sustava odvodnje planirana je u općini Čavle u naseljima Cernik, Podvrh, Centar Čavle, Banjevac, Žeželovo selo, Žubrovo, Podčudnić, Bok, Selina, Vlačina, Jezero i Zastenice te općini Jelenje, u naseljima Lukeži, Jelenje i jugoistočnom dijelu Dražica. Na pojedinim dionicama će biti rekonstruiran javni vodovod.

Na cijelom području provedbe ovog projekta, radovi se obavljaju na više od 30 lokacija. Dosad je izgrađeno 20 kilometara sanitarne kanalizacije i rekonstruirano devet kilometara vodovodne mreže, započeli su pripremni radovi na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Delti te su izgrađene dvije crpne stanice i kišni preljev.

Zbog obnavljanja dotrajalih cijevi i širenja vodovodne i kanalizacijske mreže, uništavaju se prometnice u Podravini. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap