Pretraga

Podravske prometnice u sve lošijem stanju zbog aglomeracije, krpa se novo na staro

A- A+

Europski projekt aglomeracije doveo je do negodovanja stanovnika Podravine. Najviše se bune vozači jer se zbog obnavljanja dotrajalih cijevi i širenja vodovodne i kanalizacijske mreže uništavaju prometnice. Iako će postavljanje novih cijevi donijeti niže račune za vodu, posljedice aglomeracije po niskogradnu infrastrukturu su pogubne. Budući da Europska unija ne želi financirati asfaltiranje cijelog kolnika, već samo dijela zahvaćenog iskopima, vožnja cestama Podravine postaje sve gora.

znak radovi

Znak za radove | foto: Unsplash

U sklopu širenja vodovodne i kanalizacijske mreže te obnavljanja dotrajalih cijevi, uništavaju se prometnice na području Podravine. Vozači su ogorčeni, ali prometnice i dalje mjesecima ostaju neasfaltirane i razrovane. Projekt aglomeracije provodi se na području Koprivničko – križevačke i Virovitičko – podravske županije.

Čelnici lokalnih samouprava i županija svjesni su da im projekt financiran sredstvima EU donosi boljitak jer će gubici vode od vodocrpilišta do krajnjeg korisnika biti manji, a sukladno tome i računi za vodu niži.

Izdvojeni članak

Asfaltiranje okućnice: Jeftino i dugotrajno rješenje za prilaz ili parking

S druge strane, EU ne želi financirati asfaltiranje cijelog kolnika, nego samo onog dijela u koji su prodrli bageri koji polažu cijevi. Stoga prometnice ostaju neasfaltirane i po nekoliko mjeseci, a istovremeno se ne polažu instalacije za dovod i odvod vode.

Kako prenosi portal 24.sata.hr, u prilog asfaltiranja ne idu ni trenutne temperature jer se asfaltna masa ne smije postavljati na temperaturi ispod pet Celzijevih stupnjeva, s obzirom da u tom slučaju dolazi do njezina pucanja. Svi se slažu da bi se trebao sanirati cijeli kolnik, a ne samo dio iskopa. No, Županijske uprave za ceste ne mogu pokriti cijenu asfaltiranja cijelih prometnica.

Gradski vijećnik u Kutini si je novcem EU asfaltirao prilazni put do vlastite vikendice koju je sagradio bez dozvole. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap