Pretraga

Bjelovar dobiva još jednu obilaznicu: Gradski prsten prometno rasterećenje središte grada

A- A+

Već niz godina traju radovi kojima bi se trebalo pospješiti prometno funkcioniranje oko Bjelovara. Prošle godine, radilo se na trećoj fazi dionice brze ceste između Bjelovara, preko Virovitice do Terezina Polja. Radilo se i na čvoru kod Virovitice te se gradila dionica Virovitica-Špišić Bukovica. 2017. godine dovršen je i posljednji dio istočne obilaznice Bjelovara, a u planu je projekt zapadne obilaznice, kojom bi se tranzitni teretni promet trebao preseliti iz središta grada. Prema Hrvatskim cestama, zapadna gradska obilaznica trebala bi povezati brzu cestu u Gudovcu, preko nadvožnjaka iznad pruge Bjelovar-Zagreb pa do spoja s Križevačkom cestom te iznad Hrgovljana rotorom. Natječaj za izradu idejnog rješenja za 6,7 kilometara dugu cestu raspisan je, a završetak radova očekuje se početkom 2026. godine.

obilaznica Turanj

obilaznica Turanj | foto: Ministarstvo prometa

Od prošle godine, gradi se treća etapa dionice brze ceste Bjelovar-Virovitica-granični prijelaz Terezino Polje. Prije godinu dana, izvođači radova uvedeni su u posao, a u pitanju su bili radovi ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna, koji uključuju izgradnju čvora Virovitica, te radove na dionici Virovitica-Špišić Bukovica duge 5,6 kilometara.

Izdvojeni članak

Bjelovar ima novu kompostanu, završen mega objekt za biološku obradu otpada

U planu je izgradnja zapadne obilaznice Bjelovara, kako bi se, dovršetkom bjelovarskog prstena tranzitni teretni promet maknuo iz centra grada. Hrvatske ceste inače grade brzu cestu od Zagreba do Virovitice, točnije, sve do Terezina Polja te do mađarske granice. Izgradnja ove obilaznice, od važnosti je za prometno rasterećenje grada pa se svaki dio gradnje ove prometnice pomno prati, a od završetka posljednjeg dijela istočne gradske obilaznice, koji je dovršen još 2017., prošlo je uistinu predugo, prenio je klikni.hr.

Prema Hrvatskim cestama, zapadna gradska obilaznica trebala bi povezati brzu cestu u Gudovcu, prolazeći iznad Novih Plavnica prema sjeveru, s nadvožnjakom iznad pruge Bjelovar-Zagreb, a potom do spoja s Križevačkom cestom te iznad Hrgovljana rotorom, i pored Spomen-područja Barutana. Hrvatske ceste raspisale su natječaj za izradu idejnog rješenja za 6,7 kilometara duge ceste i Studiju o utjecaju zahvata na okoliš. Budući da je natječaj tek raspisan, očekuje se da će cesta biti završena početkom 2026. godine.

Na ljeto 2023. gradila se nova obilaznica planirana da olakša promet na sjeveru Hrvatske. Pročitajte o čemu je riječ te pogledajte video i fotografije ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap