Pretraga

Gradilište koje uzima dah: Vila Rosina na stogodišnjim temeljima postaje dio novog kompleksa

A- A+

Povrh najpoznatije splitske plaže Bačvice ponosno se, više od stoljeća, uzdiže Vila Rosina. Sagradio ju je 1901. splitski trgovac Guina, a kroz povijest mijenjala je vlasnike i namjenu. Danas ima status kulturnog dobra u generalnoj obnovi, te je centralna točka izgradnje velikog hotelskog kompleksa koji će biti kreiran oko nje. Posjetili smo ovo neobično gradilište i uvjerili se kako je riječ o zaista zanimljivom poduhvatu, a iz Muzeja Grada Splita otkrili su nam i neke javnosti nepoznate podatke o stogodišnjoj splitskoj ljepotici.

Split vila Rosina

Split vila Rosina | foto: Ivana Solar

Početkom godine započela je gradnja novog hotelskog kompleksa u Splitu uz Preradovićevo šetalište. Na parceli neposredno uz zgradu poznatu kao Vila Rosina, koja je izgrađena je 1901. godine. Investitor ovog projekta je tvrtka iza koje stoji trgovački lanac Tommy, a posebnost je što u sklopu gradnje novog kompleksa ovo kulturno dobro neće nestati ili izgubiti svoj šarm već će postati njegova ulazna točka. Glavni izvođač je Ćitić gradnja.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Transformacija platoa Žnjan – najveće gradilište uz more

Na prizemnoj etaži Vila Rosina će imat će caffe bar i slastičarnu, a na prvom katu i u potkrovlju formirat će se ukupno pet smještajnih jedinica. Dok će se oko zgrade izgraditi tri međusobno povezane novogradnje. U ovom kontekstu iz idejnog se rješenja može zaključiti kako će Vila Rosina zapravo postati svojevrsni heritage ulaz u novi hotel.

vila Rosina

vila Rosina | foto: promo vizualizacija iz 2018. godine

Impresivan prizor

Bili smo na gradilištu, ne mogavši odoljeti kombinaciji nesvakidašnjeg načina gradnje i razvoja zapuštenog urbanog područja u skladu s modernim zahtjevima velikog turističkog grada na Mediteranu. I zatekli smo zaista impresivan prizor.

Oko Vile Rosina iskopani su duboki temelji za podzemne etaže novog hotela, a iz ‘rupe’ puca pogled na nosive stupove koji vilu više od stoljeća drže tu gdje je. Objekt je zaštićen od negativnog utjecaja gradilišta na kojemu svakodnevno vrijedno radi na desetke bauštelaca raznih struka.

Obnova same Vile Rosina još uvijek nije u tijeku. No, kada se dođe do te faze projekat, restauracija ovog klasicističkog zdanja obuhvatit će obnovu pročelja od crvenkastih glaziranih opeka. Kao i ornamenta izrađenih u prvoj tvornici cementa Gilardi i Bettiza.

Split vila Rosina

Split vila Rosina | foto: Ivana Solar

Split vila Rosina

Split vila Rosina | foto: Ivana Solar

Posebnosti gradnje i uređenja

O intrigantnoj Vili Rosini javnosti nepoznate činjenice doznali smo u Muzeju Grada Splita. U njihovim zapisima stoji kako je zgradu započeo graditi splitski trgovac Leonard Guina ‘za potrebe restorana Villa Rosina’ u lipnju 1901. godine. To je bila neorenesansna zgrada s pročeljem od crvenih glaziranih opeka, a radove je izveo Ivan Bettiza.

Na njezinoj velikoj terasi ugrađena je 1901 .godine betonska balustrada proizvod tvornice cementa Gilardi i Bettiza u Splitu. U njoj je uređeno 20 lijepih i udobnih soba za samce i obitelji, sveukupno 36 soba kako se navodi u tadašnjem tisku.

Raskoš

Mate Matić, poznati splitski hoteljer i vlasnik hotela Central na Narodnom trgu, početkom 1931. godine kupio je Guininu vilu Rozinu, kako su je tada zvali. Otvorio je za sezonu iste godine restoran za kupališne i večernje posjetitelje, objašnjava muzejska savjetnica u Muzeju grada Splita, Elvira Šarić Kostić.

Tada je, kaže, dvokatna zgrada u sredini velikog vrta potpuno je preuređena. U njoj je bilo 20 soba za goste, od kojih 12 dvokrevetnih, te dva dvosobna apartmana. Iza hotela podignuta je nova prizemna zgrada u kojoj je bio restoran s kuhinjom i spremištima. U vrtu osvijetljenom sa 60 svjetiljaka bila je ljetna pozornica s podijem za ples. S povišene terase pružao se lijepi pogled na otoke i okolne planine.

Split vila Rosina

Split vila Rosina | foto: Ivana Solar

Pogled u budućnost

Zanimljivo je da je sam Matić želio izgraditi i modreni hotel na Bačvicama pa je inženjer Zdenko Tončić 1932. godine za njega izradio projekt koji bi ukupno stajao 4.5 milijuna dinara. Objekt u blizini središta grada zamišljen je na mjestu postojećeg Matićevog pansiona-restorana nad samim kupalištem s predviđenom izravnom vezom s plažom podzemnih hodnikom. Planirano je 250 soba s mogućnosti povećanja na 400.

S izgradnjom novog kompleksa koji će okruživati Vilu Rosina ovaj projekt će se barem kao djelomična preslika vizije i ostvariti. Svakako je veliki plus što će stoljetna ljepotica to doživjeti, i to još u punom sjaju.

Doznajte ovdje detalje obnove Poljuda.

Copy link
Powered by Social Snap