Pretraga

Kreće javna nabava za vraćanje željeznica u zadarsko zaleđe: Prugom žele povezati zračnu luku i središte grada

A- A+

Nove željezničke tračnice dolaze u sjevernu Dalmaciju. Vlakovi bi trebali prometovati moderniziranom prugom na relaciji od Zadra do Knina kroz tri godine. Revitalizacijom željezničke infrastrukture, poboljšat će se prometna povezanost ovog dijela Hrvatske. Pruga će spojiti centar Zadra i njegovu zračnu luku, a plan uključuje i probijanje tunela prema postojećoj trasi u Gaženici. Vrijednost radova procijenjena je na 90 milijuna eura, a naručitelj je HŽ infrastruktura.

hž infrastruktura

Tračnice | foto: HŽ Infrastruktura

Najavljena modernizacija prometne infrastrukture riješit će višegodišnju izoliranost zadarskog zaleđa. Obnavljat će se željeznička pruga od Zadra do Knina kojom vlak nije vozio već neko vrijeme. Bolja integracija u cjelokupan prometni sustav Hrvatske, planirano je da se na određenim pružnim dionicama poveća vozna brzina na 80 km/h te da se pruga ima veće osovinsko opterećenje.

Projekt se sastoji od nekoliko faza, izgradnje bibinjske obilaznice, željezničkog povezivanja luke Gaženica sa zadarskim kolodvorom, povezivanja s Poduzetničkom zonom Crno, Zračnom lukom Zadar te produljivanja željezničke mreže do središta Zadra kako bi grad jednim vidom baterijskog tramvaja bio spojen sa zračnom lukom, prenosi noviradio.hr.

Izdvojeni članak

Sufinanciranje modernizacije ličke pruge iz EU-ovih fondova sve izglednije

Nadalje, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture očekuje da će do kraja ove godine biti izdana lokacijska dozvola za izgradnju 2,8 km dugog tunela. Pruga bi se tim projektom izmjestila iz Bibinja i Sukošana te preko Gaženice došla do zračne luke. Bila bi to prva zračna luka u Hrvatskoj koja je na taj način prometno povezana s centrom grada.

HŽ Infrastruktura pokrenula je postupak javne nabave za izvođenje radova, a procijenjena vrijednost iznosi 90 milijuna eura. Nova pruga osigurat će brže i povoljnije putovanje za stanovnike ruralnijih sredina koji rade dnevne migracije do većih gradova. Pruga za koju se procjenjuje da će biti dovršena u roku tri godine, u konačnici će demografski revitalizirati Zadarsku županiju.

Pogledajte ovdje kako je bušilica slučajno probila cijev podzemne željeznice u Istanbulu.

Copy link
Powered by Social Snap