Pretraga

Mala općina na moru zapuštena državna zemljišta transformira u stambena naselja

A- A+

Da je mladim ljudima duž Jadrana sve teže useliti u prvu nekretninu nije nikakva tajna. Sve što se sagradi na kraju ode u najam turistima. No, mala općina Poličnik u okolici Zadra krenula je drugim putem. Gradi stambena naselja s popratnom infrastrukturom preuzimajući zapuštene državne parcele. Jedno gradilište već pomalo nalikuje na ono što će biti ‘stambenjak’ za 300 ljudi.

gospodarska zona Poličnik

gospodarska zona Poličnik | foto: Općina Poličnik

Punom parom radi se na velikom gradilištu u na ulazu u gospodarsku zonu Poličnik, parceli koja je godinama bila tek divlje odlagalište otpada. Općina je to zemljište dobila od države 2018. godine, a njegova površina omogućuje izgradnju ukupno 60 obiteljskih kuća. Trenutno je u izgradnji dvadesetak objekata, piše zadarski.slobodnadalmacija.hr.

Naselje za 300 ljudi

– Sada smo na pola puta izgradnje vodovoda, kanalizacije i struje, a kad se to završi krenut ćemo s izgradnjom prometnica, nogostupa, oborinske odvodnje i javne rasvjete. Radovi bi na infrastrukturi, ako sve bude u redu, trebali završiti krajem ove godine, kaže načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar.

U ovom bi stambenom naselju, prema procjenama, za tri do pet godina trebalo živjeti tristotinjak ljudi. Općina tu planira podići i dječji vrtić za koji je već osiguran prostor, a dio prostora namijenjen je i za otvorena igrališta. Projekt će se zaokružiti i izgradnjom šetnice kroz maslinik koji će odvojiti stambeni dio od gospodarskog.

Zemljište kod Murvice

No, nije ovo jedini velik projekt stambenog zbrinjavanja u maloj općini. Naime, postoji plan da se na kraju Murvice, kod Karaule, konstruira još jedna stambena zonu. I to, kako ističe načelnik Lončar, ne samo za potrebe Općine već za sve koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

– Potrebno je napraviti izmjenu prostorno planske dokumentacije. Iako je taj prostor građevna zona, ona je trenutno namijenjena za gospodarsku djelatnost. Ubrzo ćemo ići s izmjenom namjene tog prostora kako bi bila dozvoljena stambena gradnja, a potom i na izradu Urbanističkog plana uređenja kako bi definirali koridore i parcele za izgradnju kuća te sadržaja društvene namjene, kaže Lončar za zadarski.slobodnadalmacija.hr.

Izdvojeni članak

Perjanica hrvatskog turizma dobiva vodovod i kanalizaciju: Kraj za vodu iz cisterni i septičke jame

Na ovom se području, koje je trenutno državno zemljište, planira napraviti između 150 i 200 obiteljskih kuća uz standardne društvene sadržaje. No, prvo treba napraviti pripremu dokumentacije kako bi od države mogli tražiti da nam da to zemljište na upravljanje.

Lončar objašnjava kako je plan zemljišta u ovoj stambenoj zoni, baš kao i u zoni koja je trenutno u izgradnji, prodavati po povlaštenoj cijeni. Dok bi se cjelokupan prihod od prodaje ulagao u izgradnju komunalne infrastrukture za buduće naselje.

Pogledajte ovdje kako će izgledati zadarska riva nakon uređenja.

Copy link
Powered by Social Snap