Pretraga

Najveći projekt u povijesti Zagreba: Za 323 milijuna eura mijenjau se cijevi starije od 100 godina

A- A+

U Zagrebu kreće projekt ogromnih razmjera na vodovodnoj mreži. ‘Projekt Zagreb’, vrijedan 323 milijuna eura, predstavljen je kao najveći projekt u povijesti Zagreba te kao najveći gradski EU projekt. Radi EU financiranja, Vodoopskrba i odvodnja projekt je prijavila na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva, a očekuje se da će radovi krenuti 2025. godine. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da se projektom planira proširiti mreža vodoopskrbe, no i da će se uvesti novi stupanj pročišćivanja otpadnih voda. Teži se i smanjenju gubitka vode te pucanja cijevi, što su problemi koji se učestalo javljaju u mreži zagrebačkog vodovoda.

kanalizacijsko prostorijenje

kanalizacijsko prostorijenje | foto: Freepik

Danas je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević kao generacijski iskorak unaprjeđenja mreže vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu predstavio Projekt Zagreb. Projekt vrijedan 323 milijuna eura predstavljen je kao najveći u povijesti Zagreba, a ujedno i najveći gradski EU projekt. Gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO) Projekt je radi EU financiranja 15. ožujka 2024. prijavilo na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Modernizacija nužna: ‘Najstarije cijevi su iz 1878.’

– Najstarije cijevi u mreži datiraju još iz 1878. godine što jasno ilustrira koliko je nužna modernizacija i obnova vodovodne infrastrukture. Stoga smo se odlučno suočili s ovim izazovom te pokrećemo Projekt Zagreb – najveću infrastrukturnu investiciju u vodoopskrbu i odvodnju u povijesti Zagreba. To je ujedno i najveći gradski projekt u vrijednosti od čak 4 sljemenske žičare, novi projekt je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kao glavne koristi projekta Tomašević je istaknuo proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, izgradnju III. stupnja pročistača otpadnih voda, te smanjenje gubitaka vode u sustavu i pucanja cijevi. Dodao je kako u okviru projekta postoje jasni ciljevi te da su glavni koraci za pokretanje projekta poduzeti.

Izdvojeni članak

Pogrešno ucrtane vodovodne instalacija u Rijeci: Sve bi se riješilo korištenjem GPR uređaja

– Imamo jasno definirane komponente i ciljeve te smo već poduzeli konkretne korake i prijavili projekt prije nekoliko dana na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva uspjevši pritom pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Ishođeno je 25 od 27 građevinskih dozvola te su na 99,82 % čestica riješeni imovinsko pravni odnosi, a uvjet je bilo 80% riješenosti, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Pucale su cijevi, gubilo se vodu, a neki građani nisu ni imali pristup mreži

Tomašević je podsjetio kako se u vodovodnu mrežu Grada Zagreba desetljećima nije ulagalo dovoljno sredstava, zbog čega se stanje pogoršalo. Opadanje kvalitete vodovoda pokazalo se u smislu gubitaka vode i pitanja održivosti mreže. zagrebački gradonačelnik dodatno je komentirao i kako je zbog lošeg stanja vodoopskrbne mreže i mreže javne odvodnje upitno je li se novac za vodovod usmjeravao na ulaganje u odvodnju.

– Podsjetit ću vas da je 2007. godine Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i ViO, emitirao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura za investicije u vodovodnu mrežu, međutim, samo nekoliko posto od tog iznosa je završilo u vodovodnoj mreži. Sve ostalo potrošeno je na druge projekte i na nekretninske špekulacije. I to je jedan od razloga zašto toliko pucaju cijevi, zašto imamo toliko gubitaka vode u mreži, i zašto i dalje neki građani nemaju pristup vodoopskrbnoj mreži ili mreži javne odvodnje. Mi ćemo ispraviti tu nepravdu, rekao je.

Izdvojeni članak

Sanacija vodovodnih instalacija u staroj gradnji: Izazov spajanje različitih materijala

Tomašević je zaključio kako je Grad Zagreb zahvaljujući odgovornom upravljanju gradskim financijama sposoban zadržati istu cijenu usluga vodoopskrbe i odvodnje, čak i za ostvarivanja rekordnih ulaganja u infrastrukturu. Spomenuto je kako je provođenje natječaja i korištenje sredstava trenutne gradske vlasti transparentno pa će se lako provjeriti da se gradski novac troši u ‘ispravnu svrhu’.

– Naša transparentnost u provođenju javnih natječaja i racionalno trošenje novca poreznih obveznika omogućili su nam povlačenje značajnih sredstava iz EU fondova te poboljšanje kreditnog rejtinga Grada Zagreba, izjavio je.

Početak radova na Projektu Zagreb trebali bi početi 2025. godine i trajati do 2029. godine. Rezultat radova trebao bi imati dugoročno pozitivan utjecaj na kvalitetu života građana Grada Zagreba.

I u Rijeci se unaprjeđuje sustav odvodnje i kvaliteta vodoopskrbe. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap