Pretraga

Nakon 20 godina razgovora napokon je krenula izgradnja distribucijskog centra vrijednosti preko 100 milijuna kuna

A- A+

Nakon gotovo četiri godine napokon je krenula izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osječko-baranjske županije. Strateški projekt vrijedan je preko sto milijuna kuna bio je tema brojnih razgovora u proteklih 20 godina, a uskoro bi napokon trebao ugledati svjetlo dana.

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće | foto: Osječko-baranjska županija

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće obišao je i župan Ivan Anušić.

Nakon dvadeset godina razgovora i gotovo četiri godine najave projekta napokon je krenula izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku. Projekt je vrijedan 101,58 milijuna kuna, a za izvođače radova odabrane su dvije tvrtke, Projektgradnja plus d.o.o. Gornja VrbaOsijek-Koteks d.d.

Izvođači radova u projekt su uvedeni 10. ožujka, a postavljen je i rok od 18 mjeseci u kojem bi Centar trebao biti završen.

Izdvojeni članak

Suvremeno ruho elektrotehnike i računarstva: ‘Ziceraški’ projekt novog istraživačkog centra

Strateški projekt koji mijenja poljoprivredu Istoka

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće projekt je na kojem surađuju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnih razvoja i fondova EU, a kojim se mijenja vizija poljoprivrede.

– Sada se počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Ovom infrastrukturom to mijenjamo, rekao je župan Anušić.

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće | foto: Osječko-baranjska županija

Infrastruktura na koju se čekalo godinama

U sklopu projekta na području Osječko-baranjske županije prvi će se put izgraditi hladnjača koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakiraonice i sušare, ali i linije za ekološku proizvodnju predstavlja budućnost proizvodnje hrane u Slavoniji.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling istaknula je činjenicu da na području županije godinama nedostaje infrastruktura za smještaj voća i povrća, pogotovo s obzirom na postojanje velikih površina pod trajnim nasadima.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sve se više gradi na istoku Hrvatske: Krenuo je novi projekt vrijedan 350 milijuna kuna

– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 kvadratnih metara, objasnila je pročelnica Wendling.

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće | foto: Osječko-baranjska županija

Centar kojim će se postići konkurentnost na tržištu

U ime budućih korisnika Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, proizvođač jabuka Stjepan Zorić rekao je da su do sada jabuke iz Erduta vozili 350 kilometara do hladnjače u Zagrebu te da će ovaj projekt to napokon promijeniti.

– Upravo zato ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio naše proizvodnje voća i povrća, baš kao što je mljekara za mljekare ili luka za ribare. Bez toga ne možemo postići konkurentnost na globalnom tržištu. S RDC-om postižemo konkurentnost, ali nam omogućava i razvoj lokalnog tržišta, odnosno kratkih lanaca opskrbe koji cijela Europa prepoznaje. Tako bi više od 50 posto proizvodnje voća i povrća prodali na području naše županije ili regije, što je benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju svježiji i kvalitetniji proizvod, dodao je Zorić.

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće | foto: Osječko-baranjska županija

Copy link
Powered by Social Snap