Pretraga

Nova škola u Petrinji: Na 5.500 kvadrata 20 suvremeno opremljenih učionica

A- A+

Maštanja petrinjskih osnovnoškolaca o novoj školskoj zgradi, uskoro bi se mogla ostvariti. Radovi na izgradnji Prve osnovne škole u Petrinji trebali bi biti gotovi do kraja ove godine, kako bi do sljedećeg polugodišta škola bila dostupna učenicima i nastavnicima. Sredstva za realizaciju izgradnje osigurale su Vlade Republike Mađarske i Republike Hrvatske, a radi se o projektu vrijednom više od 22 milijuna eura. Nova školska zgrada prostirat će se na 5500 četvornih metara te se uz nju gradi i školska dvorana. Ova će zgrada biti jedan od temelja izgradnje kvalitetnog obrazovanja na području razrušenom petrinjskim potresom.

Petrinja Osnovna škola4

Prva osnovna škola Petrinja | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Prva osnovna škola Petrinja je u postupku izgradnje. Planirano je da će radovi biti gotovi tijekom prosinca, kako bi do sljedećeg polugodišta ove školske godine učenici i nastavnici mogli useliti u novu školsku zgradu. Kamen temeljac za novu školu postavljen je prije nešto manje od 16 mjeseci, a radovi se polako bliže kraju. Radovi su zbog financijskih poteškoća privremeno obustavljeni, ali Vlada je u kolovozu donijela odluku o osiguranju četiri milijuna i 83 tisuće eura kako bi se ova škola dovršila.

Izgradnja Prve osnovne škole u Petrinji donacija je države Mađarske i projekt vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Sisačko-moslavačka županija osigurala je stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku izgradnje opremiti školu uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja u procijenjenom iznosu od 700 tisuća eura.

Izdvojeni članak

Gotovo tri godine nakon potresa u Petrinji obnovljena prva zaštićena zgrada

–  Sada stojimo na pragu svečanog otvaranja jedne od najmodernijih škola u državi koja će se vjerojatno realizirati prije Božića. Mislim da je ovaj projekt jako dobar primjer kakva čuda mogu izvesti dva složna prijateljska naroda, izjavio je ministar Branko Bačić.

Nova školska zgrada prostire se na 5500 četvornih metara s planiranih 20 suvremeno opremljenih učionica. Uz školu gradi se i sportska dvorana od 1500 metara četvornih, a projektom su predviđeni i vanjski odgojno-športski sadržaji. Ministar Bačić vjeruje da će u sljedećih mjesec i pol dana dovršiti još nekoliko velikih projekata na područje Petrinje i Gline. Cilj im je obnova i revitalizacija kuća, višestambenih zgrada te prostora koji služe obrazovanju i socijalnoj skrbi.

Petrinja Osnovna škola5

Prva osnovna škola Petrinja | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Gradilište Prve osnovne škole u Petrinji obišli su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, mađarski veleposlanik Nj.E.g. Csaba Demcsák, zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i ravnatelj škole Robert Groza.

Pogledajte ovdje kako izgleda novoizgrađeni Veteranski centar u Petrinji, napravljen na temeljima vojarne Zrin.

Copy link
Powered by Social Snap