Pretraga

Osijek dobiva novi podvožnjak: Investicija vrijedna 93 milijuna kuna

A- A+

Osijek dobiva novi podvožnjak! Projekt je to vrijedan 93 milijuna kuna, a za isti su dodijeljena bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu. Investicija ima veliku prometnu značajnost budući da će olakšati funkcioniranje i pristup gradu Osijeku.

foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Projekt ‘Izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku’ obuhvaća izgradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju cestovnog i željezničkog mosta, izgradnju ceste ispod mostova i priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom kojom se omogućava kontinuirani promet bez prekidanja prometnih trasa. Na samom gradilištu je u ponedjeljak održana i početna konferencija projekta.

– Podvožnjak će olakšati funkcioniranje i pristup gradu Osijeku. S obzirom da se Osijek intenzivno razvija u gospodarskom, demografskom i infrastrukturnom smislu, jedan od projekata koji je preduvjet za još jači razvoj svakako je rješavanje problematičnog južnog prilaza gradu jer su se na pružnom prijelazu stvarale velike gužve. Ovo je projekt čija se realizacija čekala godinama, kazao je župan Ivan Anušić te istaknuo kako će nove generacije konačno imati kvalitetnu i visoko funkcionalnu prometnicu.

Izdvojeni članak

Predstavljeno idejno rješenje novog KBC-a Osijek: Vrijednost investicije ‘skočila’ s prvotnih dvije na više od tri miljarde kuna

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je ukupna vrijednost projekta nešto više od 93 milijuna kuna, od čega su sredstva Europske unije, iz Kohezijskog fonda 85 posto, dok su 15 posto sredstva Vlade RH.

– Važnost ovog projekta za grad Osijek je velika jer se upravo na ovoj glavnoj i najopterećenijoj gradskoj transverzali, u jutarnjem vršnom satu bilježi 1.700 prijelaza, a u poslijepodnevnom vršnom satu i više od 2.000 prijelaza, čime prosječan dnevni promet dolazi do brojke od 25.000 vozila. Ovim projektom ostvarit će se značajne uštede vremena za sve stanovnike Osijeka i sve one koji u njega dolaze, a posljedično će se smanjiti i emisije CO2 u atmosferu te razina buke, rekao je Vulin.

foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

‘Podvožnjak će građane stajati nula kuna’

Podvožnjak je, kako kaže gradonačelnik Ivan Radić, bio san svih Osječana i Osječanki koji će se napokon ostvariti krajem iduće godine.

– Danas ovdje svjedočimo ostvarenju želja i potreba generacija i generacija Osječana. Bio je san više od 50 godina svih Osječanki i Osječana i konačno ćemo ga dobiti krajem iduće godine. Zahvaljujem se izvođaču koji radove izvodi sukladno dinamici kako je planirano. Možemo reći da će ova ulazna transverzala koja spaja Osijeka sa Čepinom i Đakovom konačno biti riješena. Ako uzmemo u obzir koliki su se prometni čepovi ovdje stvarali zbog broja vozila i vlaka koji je prolazio, to je dnevno stvaralo zastoj od 2,5 sata. Dakle, znamo koliko je bitno da se riješi taj podvožnjak. Ukratko, podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku, ispunjava san generacija i generacija Osječana i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek i ja bih rekao da će biti najljepši ulaz u Grad Osijeka, a Osječane će koštati ukupno nula kuna, rekao je Radić.

Izdvojeni članak

Plenković i ministar prometa obišli novu luku u Slavonskom Brodu te najavili sličan projekt u Osijeku

Nakon obilaska gradilišta Podvožnjaka , sudionici početne konferencije obišli su i gradilište na Koridoru VC, te se provezli novoizgrađenom dionicom Beli Manastir-Most Halasica u duljini od  17.5 kilometara.

– Most Drava je 100 metara dulji od Pelješkog mosta, a dionica od Halasice do Belog Manastira vrijedna je 495 milijuna kuna. U rujnu ove godine planirano je raspisivanje natječaja za zadnjih pet kilometara Koridora te bi za godinu ili dvije, trebao biti završen čitavi Koridor Vc kroz Hrvatsku. Inače, ukupna duljina Koridora kroz Hrvatsku je 88.6 kilometara, a sada je u prometu 59 kilometara, rekao je Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta.

Copy link
Powered by Social Snap