Pretraga

U završnoj fazi 63 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje vodne infrastrukture u Koprivnici

A- A+

Polako, ali sigurno bliži se kraju projekt ‘Aglomeracija Koprivnica’. Upravo su započeli radovi u Šenoinoj i Meštrovićevoj ulici koji će trajati do 31. srpnja. Riječ je investiciji vrijednoj 63.037.117 eura koja će osigurati unaprjeđenje vodno-komunalne infrastrukture na području Grada Koprivnice i okolnih općina.

algromeracija Koprivnica

algromeracija Koprivnica | foto: algromeracija Koprivnica

Projekt je započeo 2020. godine, a financira se 69,21% bespovratnim sredstvima iz EU Kohezijskog fonda (37.671.473 eura), dok je preostali iznos osiguran nacionalnim sredstvima financiranja (16.758.220 eura). Partneri na projektu su Grad Koprivnica i općine Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Peteranec, Rasinja i Drnje.

Povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje sa 76% na 85%

Kako ističu iz Grada Koprivnice, ciljevi projekta su povećanje priključenosti stanovišta na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje na području aglomeracije, povećanje pokrivenosti Aglomeracije Koprivnica uslugama javne odvodnje otpadnih voda na razinu od približno 94% i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje sa 76% na 85% na razini distributivnog područja.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda 920 tisuća eura vrijedan Obiteljski centar u Koprivnici

Također, projektom se nastoji osigurati smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe, smanjenje prekida vodoopskrbe zbog puknuća dotrajalih cjevovoda, te minimalizacija zdravstvenih rizika za stanovništvo. Uz to, po okončanju radova, trebali bi se umanjiti i troškova zbrinjavanja otpadnih voda korisnika koji u postojećem stanju imaju septičke jame.

Dogradnja postojećeg vodoopskrbnog sustava od 12,5 km

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija sustava javne vodoopskrbe obuhvaća zamjenu i rekonstrukciju 19,5 km postojećeg sustava vodoopskrbe, dogradnju postojećeg vodoopskrbnog sustava od 12,5 km, te optimalizacija nadzorno upravljačkog sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Sanacija, izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje obuhvaća pak rekonstrukciju 13 kilometara sustava odvodnje, izgradnja 10,7 km nove mreže odvodnje, rekonstrukciju crpne stanice Čarda, te izgradnju 4 retencijske građevine i 4 nove preljevne građevine. U ovome segmentu projekta biti će sanirano i 7.940 metara postojećeg sustava javne odvodnje, te osigurati optimalizacija nadzorno upravljačkog sustava odvodnje.

Diljem Hrvatske radi se na velik aglomeracijskim sustavima, kako i koje su vrijednosti investicije pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap