Pretraga

Uoči sezone otvorili gradilište na ulazu u grad: Do kraja godine manje gužve, ali kako sada?

A- A+

Žmirići su jedno od ključnih raskrižja u Zadru, koje spaja istok i zapad grada. U ponedjeljak 13. svibnja, na zapadnom dijelu raskrižja počeli su radovi rekonstrukcije koja je raskrižju prijeko potrebna. Ovo nije prvi put da se Žmirići uređuju, no u planu su dosad najobuhvatniji radovi. Osim što će se raskrižje potpuno rekonstruirati, u projektu vrijednom 5,5 milijuna eura, dograđivat će se i vodovodni te kanalizacijski sustav. Radove će popratiti posebna regulacija prometa, a završetak se očekuje do kraja godine.

Zadar raskrižje | foto: GoogleMaps screenshot

Žmirići su jedno od najprometnijih raskrižja u Zadru koje spaja istok i zapad grada. Na zapadnom su ulazu u grad, a baš jučer krenula je njegova rekonstrukcija, zbog čega je uspostavljena privremena regulacija prometa u tom dijelu.

Rekonstrukcija raskrižja neophodna je stoga što se na tom dijelu u prometu stvaraju nesnosne gužve, pogotovo ljeti kada je grad dodatno prometno opterećen. Ovo nije prvi put da se na raskrižju odvijaju radovi, no u pitanju je dosad najobuhvatniji zahvat vrijedan 5,5 milijuna eura. Pretpostavlja se da će radovi biti završeni do kraja godine.

Obuhvat radova

Na prostoru raskrižja pravit će se dogradnja kanalizacijskog te odvodnog sustava, a isto tako, raskrižje će se potpuno rekonstruirati. Radovi koji su počeli ovaj ponedjeljak, 13. svibnja, obuhvatit će područje raskrižja državne ceste DC306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca.

Izdvojeni članak

Novi riječki rotor: Rekonstrukcija ‘T’ raskrižja u kružni tok s četiri izlaza

Kako bi promet u istom pravcu nastavio funkcionirati, u radovima zahvaćenom dijelu grada bit će uspostavljena posebna regulacija prometa. Investitor rekonstrukcije državne ceste DC 306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca vrijedne 5,5 milijuna eura su Hrvatske ceste, iz kojih su građane zamolili za strpljenje, prenio je Zadarski.hr.

– Promet ulicom Put Nina u zoni radova će biti obustavljen, a promet u smjeru Puntamike će se odvijati obilazno novoizgrađenom alternativnom cestom i ulicom Matije Gupca sukladno postavljenoj privremenoj regulaciji. Predviđeni završetak predmetnih radova je 29. lipnja 2024., a do tada molimo sudionike u prometu za strpljenje i pojačan oprez, obznanili su.

Građani nezadovoljni

Doima se kako građani nisu oduševljeni regulacijom prometa i radovima koji kreću. Razlog je vjerojatno što se na raskrižju kreće raditi uoči početka turističke sezone, što bi moglo izazvati dodatne gužve.

– Moram kružiti oko grada da bih došla na posao. I općenito, što bi trebalo trajati sedam minuta, ja do posla vozim 20, 25 minuta, jedna stanovnica Zadra HRT-u je opisala kako će radovi utjecati na njenu svakodnevnicu.

Iz Hrvatskih cesta pak napominju kako će se strpljenje isplatiti jer će radovi obuhvatiti ne samo uređenje prometnice, već i radove na vodovodu i na kanalizaciji. Napomenuli su kako će, kad radovi budu gotovi građani biti zadovoljni jer će primijetiti manje gužve, a olakšano prometovanje bit će posebno uočljivo ljeti. Dio radova trebao bi se privesti kraju krajem lipnja, dok se završetak svih radova očekuje do kraja godine.

U blizini Splita napreduje dionica brze ceste, a o čemu je riječ pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap