Pretraga

Već godinu dana, zbog jedne stvari, Kaprijani blokiraju pristajanje trajekta na svom otoku

A- A+

Mještani Kaprija na ljeto 2023. godine dobili su novo pristanište za trajekte, koje je za oko 3 milijuna eura izgrađeno većim dijelom sredstvima Europske unije. Međutim, od završetka projekta Kaprijani prosvjeduju i blokiraju pristajanje na svom otoku jer cesta do pristaništa nije dovršena. Dok iz Šibenika krivnju prebacuju na otočane, prosvjedi se nastavljaju, a ravnateljica Lučke kapetanije Šibensko-kninske županije šalje upozorenje o mogućim posljedicama.

Kaprije pristanište za trajekt | screenshot YouTube

Na ljeto 2023. godine otok Kaprije u šibenskom arhipelagu dobio je svoje trajektno pristanište. Izgradnja vrijedna oko 3 milijuna eura trebala je boljom vezom s gradom Šibenikom i ostatkom arhipelaga povećati mogućnost zapošljavanja za mještane te im omogućiti jednostavniji pristup obrazovnim, medicinskim, kulturnim, sportskim i ostalim sadržajima koji nisu prisutni na otoku.

– Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Smanjuje se buka u središtu mjesta i zadržava mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji. Novi pristan omogućiti će veću sigurnost plovila i putnika, te će biti pogodan za prihvat svih postojećih i budućih plovila na relaciji brzobrodske linije Žirje-Kaprije-Šibenik, stoji u opisu projekta na stranicama Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

Izdvojeni članak

Infrastrukturna revitalizacija Šibenika: Novi studentski dom, stambene zgrade, vrtić i plan za novi kvart

Ipak, sudeći prema reakcijama stanovnika od samog početka izvedbe, realizaciju trajektnog pristaništa otočani nisu dočekali sa pretjeranim oduševljenjem. Dok je izgradnja pristaništa većim dijelom financirana EU sredstvima, na papiru trebala doprinijeti razvoju i unaprjeđenju prometnih sustava prihvatljivih za okoliš te poboljšati povezanost naseljenih otoka za sve njihove stanovnike – Kaprijane je u vezi sa pristaništem nešto ozbiljno zasmetalo.

Neuređena pristupna cesta

Od ljeta 2023. godine, kad je pristanište završeno krenuli su prosvjedovati, a istu praksu prenijeli su i u ovu godinu. Najviše ih muči što naseljeno mjesto i pristanište dijeli skoro kilometar udaljenosti, a pristupna cesta nije do kraja uređena. Zbog toga, organiziranim prosvjedima sprječavaju da trajekt pristane u njihovu luku, prenio je more.slobodnadalmacija.hr.

– Rođena sam otočanka, sada sa suprugom živim u Šibeniku jer smo se razbolili. Došla sam podržati ode svoje jer na otoku nemamo mogućnosti da kupujemo, nego smo vječito vezani sa teretom od 30 do 40 kila, a sa nove rive to je 2 ipo ili 3 kilometra, to stari ljudi ne mogu hodati, opisala je razlog nezadovoljstva rođena Kaprijanka na jednom od prosvjeda.

Dodatno je pojasnila kako je projekt samo djelomično izašao ususret građanima, a da je zbog nedovršene pristupne ceste, dolazak starijeg stanovništva, koje je na otoku vrlo brojno, otežan. U pitanju je udaljenost od nove rive duga dva ili čak tri kilometra, prosudila je otočanka, koje je starijima jako teško prijeći kako bi došli do pristaništa za trajekt. S druge strane, na pragu turističke sezone, šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta krivnju za neizgrađenu pristupnu cestu prebacio je na – otočane.

Odgovor iz Šibenika

– Najavili smo je i bude li potrebe, cestu ćemo izgraditi. Htjeli smo je na nekoliko mjesta proširiti i asfaltirati, urediti da se i ono malo vozila na tom otoku bez automobila može mimoilaziti, ali s otoka nismo dobili jedinstveni odgovor kakvu cestu mještani žele, Miletino objašnjenje prenosi m.sibenik.in.

Stvar je, tvrdi, u tome što ni sami građani nisu sigurni žele li do pristaništa okolnu ili cestu uz more. Gradska uprava, upozorava, nema nadležnost nad odabirom načina na koji bi se pristupna cesta na otoku gradila. U međuvremenu, uslijed prosvjeda kojim su prije samo nekoliko dana Kaprijani iznova blokirali pristajanje trajekta, ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop upozorila je kako će se, u slučaju trajne blokade, Europi trebat vratiti uložen novac.

Lučka infrastruktura diljem obale unaprjeđuje se za skoro 165 milijuna eura. Što je sve u planu, a što dosad realizirano pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap