Pretraga

Bitka za 44 kvadrata u Zagrebu: Kultni ‘Charlie’ iznajmljen za preko 5.000 eura mjesečno

A- A+

Državne nekretnine zaključile su javni natječaj za zakup 34 poslovna prostora u Zagrebu, Bjelovaru, Bakru, Karlovcu, Matuljima, Osijeku i Rijeci na razdoblje od 10 godina. Na natječaj je pristiglo 80 ponuda, a najveći interes iskazan je za poslovni prostor u Gajevoj 4, u Zagrebu. Riječ je o ugositeljskom prostoru kultnog kafića ‘Charlie’. Za nekretnine na Kvarneru uopće nije bilo interesa.

Gajeva 4, Zagreb

Gajeva 4, Zagreb | foto: Državne nekretnine

Održano je javno otvaranje ponuda za zakup 34 poslovna prostora koje su Državne nekretnine ponudile u zakup u sedam hrvatskih gradova. Na natječaj je pristiglo 80 ponuda, a najveći interes iskazan je za poslovni prostor u Gajevoj 4 u Zagrebu za koji je pristiglo 18 ponuda. Riječ je o kultnom zagrebačkom kafiću ‘Charlie‘, koji je od 1972. godine na ovoj lokaciji bio sinonim za zagrebačku špicu.

Izdvojeni članak

Priuštivi najam u Zagrebu i na Jadranu utopija, ponuda stanova sve manja, cijene divljaju

Bitka za ‘špicu’

– Prema prvim preliminarnim rezultatima natječaja, za poslovni prostor na zagrebačkoj špici na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice najviši ponuđeni iznos mjesečnog zakupa je 114,7 eura za kvadrat. Garaža na zagrebačkoj Knežiji s 15 pristiglih ponuda druga je po interesu ponuditelja, a treći s 14 pristiglih ponuda je poslovni prostor također u centru Zagreba, u Radićevoj ulici. Interesa za zakup bilo je i za prostore u Bakru, Bjelovaru, Karlovcu i Osijeku dok za prostore na riječkom području i u Matuljima na ovom natječaju nije bilo interesa, izvještavaju Državne nekretnine.

Iz izvještaja se zaključuje kako se prava bitka vodila se između čak 18 osoba koje se htjele u desetogodišnji najam uzeti poslovni prostor u Gajevoj 4, površine 44,08 četvornih metara na izuzetno atraktivnoj lokaciji, prilagođen za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. To i ne čudi s obzirom na početnu cijenu najma od samo 1.132,86 eura, odnosno 25,7 eura po kvadratu, ali i činjenicu da je riječ o prostoru klutnog zagrebačkog kafića ‘Charlie’ u kojem su redovni gosti godinama bili brojne osobe iz javnog života. Očekivano, početna cijena je u konačnici značajno premašena. Tako da je ovaj poslovni prostor odlazi u najam za mjesečni iznos od čak 5.056 eura, odnosno 114,7 eura po kvadratu.

Gajeva 4 Zagreb

Gajeva 4 Zagreb | foto: državne nekretnine

Gajeva 4 Zagreb

Gajeva 4 Zagreb | foto: državne nekretnine

Šarolika ponuda

U Zagrebu je bilo ponuđeno ukupno 19 poslovnih prostora. Riječ je o prostorima koji se uglavnom nalaze u užem i širem centru Zagreba, pozicionirani u prizemljima uličnih zgrada na frekventnim lokacijama. Početne cijene zakupa kretale su se od približno 35 eura po četvornom metru pa do gotovo 2.800 eura ovisno o kvadraturi i lokaciji.

Izdvojeni članak

Veliki projekt prenamjene u Osijeku: Stara zgrada Poljoprivrednog instituta postaje moderni zatvor

U ponudi su bile i tri garaže u Zagrebu, u ulici Svetice te u Ujevićevoj i Radauševoj ulici. S obzirom na početne cijene od tridesetak eura po kvadratu i činjenicu da se garaže nalaze okružene stambenim zgradama čiji stanari godinama muče muku s nedostatkom parkirališnog prostora, velik interes je bio očekivan.

U Rijeci je bilo ponuđeno pet poslovnih prostora, među kojima dva površine preko 100 kvadrata, s početnom cijena najma koja je u jednom slučaju iznosila gotovo 3.800 eura. U Osijeku je pak najam bio ponuđen manji poslovni prostor na izuzetno atraktivnoj lokaciji, u netom obnovljenoj Tvrđi.

Copy link
Powered by Social Snap