Pretraga

[FOTO] Idealno glamping iskustvo u Istri: prvi kamp koji je dao izraditi kućice od održivih materijala

A- A+

U Rovinju je otvoren Porton Nature Hideouts, prvi kamp koji je dao izraditi vlastite unikatne i modularne kućice od održivih materijala. Riječ je o luksuznim kućicama dizajniranima u Hrvatskoj koje se potpuno prilagođavaju prirodnom okruženju bez narušavanja okoliša.

Rovinjski Porton Nature Hideouts, foto: Carera

Nakon dva pandemijska ljeta, ove godine se nadamo normalnijoj sezoni. I dok su hoteli i apartmani uvijek sigurna opcija, kampovi su sve traženiji oblik turističkog smještaja. Posljednje dvije godine smo se odlučili lagano vratiti prirodi, a taj trend se i dalje nastavlja.

U Rovinju se tako otvorio novi kamp – Porton Nature Hideouts. Riječ je o luksuznim kućicama projektiranima u Hrvatskoj koje se potpuno prilagođavaju prirodnom okruženju bez narušavanja okoliša. Izgrađene su od održivih materijala i opremljene hrvatskim proizvodima, gdje god je to bilo moguće.

Izdvojeni članak

Odlazite iz grada u prirodu? Earth Wind Desire će za vas pronaći nekretninu, renovirati ju i urediti interijer

Kampom upravlja tvrtka Effectus Consulting, dok su za kućice odgovorne tvrtka Mont Trade (koja ih je izgradila) i arhitektonski ured SKROZ, koji ih je projektirao. Osim što su posebne zbog materijala i načina proizvodnje, posebno je zanimljiva njihova modularnost – mogu se slagati u nebrojene varijacije ovisno o terenu i broju gostiju. Smještene su na prirodno zatečen teren, nastojeći sačuvati postojeću morfologiju, a stabla su integrirana su u terase.

– Uklapanje u zatečen okoliš postigli smo koristeći lagane, montažne i prefabricirane konstrukcije, kao i ‘razbijanjem’ klasične kućice u dva modula, dnevni i spavaći trakt. Gotovo je svaka pozicija zahtijevala specifični postav, tako da je svaka jedinica kao sklop dvaju modula i terase zapravo unikatna. Moduli se na neki način ‘okreću za pogledom’ i time uvjetuju pozicioniranje na terenu, pojašnjava Margita Grubiša iz arhitektonskog studija SKROZ.

Odlična je i lokacija na kojoj se nalazi kamp – sjenovita šuma i vizura prema Rovinju, a u isto vrijeme i blizina komunalne marine i suhog veza. Upravo su tu arhitekti pronašli inspiraciju za oblikovanje, u ribarskoj tradiciji grada. Upravo ovo razlikuje ovaj kamp od ostalih glamping pozicija, koje su češće u divljini.

– Namjera nam je bila prenijeti doživljaj boravka na brodu. Oblikovanje je derivirano iz teme nautike i brodogradnje, ali u apstrahiranoj formi. Dojmu „umirovljene“ brodice pridonosi i materijal ovojnice modula, korten (cor-ten), poseban oblik čelika koji je zaštićen prirodnim slojem hrđe, što za razliku od uobičajenog hladnog dojma čelika ima topliju zemljanu pojavnost, u skladu s istarskom crljenicom, pojašnjava Grubiša.

Copy link
Powered by Social Snap