Pretraga

Hrvatski gradić privukao pozornost svjetskih medija: Prodaju kuće i gradilišta za jednu kunu

A- A+

Gradić na sjeveru Hrvatske posljednjih je dana privukao pozornost brojnih svjetskih medija. Unatoč sve manjem broju lokalnih žitelja, pomalo zaboravljeno područje budi interes brojnih stranaca koji bi u njemu stvorili svoj dom ili ga kupili, za samo jednu kunu.

legrad

Legrad i okolica | foto: Općina Legrad

Za kuće koje se prodaju za jednu kunu javljaju se zainteresirani kupci iz Amerike, Rusije…

Legrad, nekoć drugo najveće populacijsko središte Hrvatske, bilježi kontinuirani pad stanovništva i to od trenutka raspada Austro-Ugarske koje ovaj gradić ostavljaju u zapećku, navode iz Reutersa, jednog od svjetskih medija koji posljednih dana piše o zanimljivom slučaju prodaje nekretnina u Hrvatskoj.

Gradić koji je depopulacija stubokom promijenila sada privlači nove stanovnike koji ondje žele stvoriti svoj novi dom, nakon što ga kupe za jednu kunu.

Kuće i gradilišta za jednu kunu

Legrad je smješten nedaleko od hrvatsko-mađarske granice, a okružuju ga zelena polja i šume. Danas broji nešto više od 2000 stanovnika, što je upola manje nego li prije 70 godina.

– Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada, navodi za Reuters gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić, prenosi N1.

Kada su prvi puta prodavali nekretnine na popisu se našlo 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Prodano je njih 17. Neke od prodanih kuća su u poluruševnom stanju, bez vanjske stolarije s pljesnivim zidovima.

No, iz Legrada navode da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti kuće pomoći će, doznaje Index, s 20 posto kupoprodajne cijene, odnosno 35.000 kuna.

Izdvojeni članak

Stan bez kredita i birokratskih problema: U gradu u Slavoniji riješeni stambeni problemi mladih obitelji

Stranci itekako zainteresirani

Ipak, postoji jedan uvjet. Oni koji se odluče na kupovinu kuće u Legradu ondje se moraju i nastaniti na najmanje 15 godina, biti financijski solventni i mlađi od 40 godina.

– Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije, dodaje gradonačelnik Sabolić.

Svoju obitelj u Legradu je odlučila graditi i mlada obitelj Harmničar.

– Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti, navodi Danijel Harmničar za Reuters.

Hrvatski gradić privukao pozornost svjetskih medija: Prodaju kuće i gradilišta za jednu kunu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap