Pretraga

Stan bez kredita i birokratskih problema: U gradu u Slavoniji riješeni stambeni problemi mladih obitelji

A- A+

Jedan od najvećih problema za brojne mlade obitelji rješavanje je stambenog pitanja. Krediti, birokracija, renovacija nekretnine često rezultiraju odustajanjem od kupovine nekretnine zbog čega se rješavanje ovoga problema dodatno prolongira. Jedan grad u Slavoniji odlučio je priskočiti mladima i u pomoć i omogućiti im jednostavno rješenje stambenog pitanja i to bez kredita i birokracije.

Stambena zgrada, ilustracija | foto: Unsplash

S obzirom na veliku potražnju planira se izgradnja dodatnih 200 stanova za mlade obitelji.

Grad Slavonski Brod odlučio je mladim obiteljima pomoći u njihovoj potrazi za domom bez kredita i problema s birokracijom. Naime, iz Grada su ovaj problem s kojim se suočavaju brojne mlade obitelji odlučili riješiti na jedinstven način – izgradnjom stanova za koje mlade obitelji plaćaju najam, a kasnije ih mogu i povoljnije otkupiti.

Ovakav pristup rješavanju problema stambenog pitanja zaobilazi potrebu podizanja stambenog kredita.

Novi početak u vlastitom stanu

Obitelj Matee Vrančić Mandurić odlučila je iskoristiti pruženu priliku i obiteljski život i dom stvoriti upravo u ovakvom gradskom stanu. Do sada su, navodi Matea, bili podstanari pa je sav novac dan za najamninu bio bačen u vjetar. Trenutnu najamninu vidi kao štednju.

– Mi plaćamo mjesečno 1316 kuna, to je naša bila ponuđena cijena. Nakon 10 godina možemo ga otkupiti. To sve što smo uplatili to nam se uzima u obzir prilikom te otplate našeg stana, dodaje Matea za RTL.

Za deset godina uplatit će oko 160.000 kuna što je otprilike trećina vrijednosti stana, a taj će novac biti ubrojan u  kupovnu cijenu. S obzirom na to da stambeni kredit nisu mogli podići, ovo je jedinstvena prilika da obitelj Vrančić Mandurić kupi nekretninu.

Izdvojeni članak

Gradska građevinska zemljišta postaju gradilišta za kuće osam mladih obitelji

– Razlog zašto nismo mogli podići kredit je taj što smo imali poslove na određeno vrijeme, dodaje Matea.

Na natječaj Slavonskog Broda za ovaj tip stanova mogu se prijaviti bračni parovi i vanbračne zajednice ljudi mlađih od 45 godina. Do sada su za njih izgrađena 24 ovakva stana površine 50 do 60 kvadratnih metara.

– Nas konkretno ove zgrade sad što smo napravili, znači 4 plus 2, 6 zgrada je nekih 15.900.000 kuna. Ali mi gledamo na korist koju ćemo dobiti i koju smo dobili već sad. 24 obitelji je riješilo stambeno pitanje, objašnjava gradonačelnik Mirko Duspara.

Stanari novoizgrađenih zgrada dobit će vlastiti komad zemlje koji mogu koristiti kao vrt, a jedan će se nalaziti i na vrhu zgrade, a služit će kao prostor za opuštanje.

Copy link
Powered by Social Snap