Pretraga

Ivošević: ‘Najamnine socijalno ugroženim građanima koji koriste gradske stanove ne dižu se niti jednog centa’

A- A+

Bojan Ivošević, zamjenik splitskog gradonačelnika, i Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, održali su briefing za novinare na temu cijena najma gradskih stanova, potaknut medijskim istupima oporbenih vijećnika. Tada je Ivošević rekao kako se najamnine socijalno ugroženim građanima koji koriste gradske stanove ne dižu niti jednog centa.

Maja Đerek Bojan Ivošević

Zamjenik Ivošević i pročelnica Đerek održali briefing za medije o gradskim stanovima, foro: Grad Split

– Grad Split ima 478 stanova, od čega 247 koriste zaštićeni najmoprimci među kojima je 131 socijalni slučaj, a visinu najma regulira odredba Vlade RH. Među korisnicima gradskih stanova međutim su, kako je kazao, i 72 bespravna i vjerojatno se reakcije vijećnika odnose na povećanje cijene najma za tu kategoriju. Riječ je o bespravnim korisnicima koji su bez ikakvog pravnog temelja ušli u gradske stanove i plaćali simbolične cijene, kakve plaćaju socijalni slučajevi, rekao je Ivošević

Najavio je i kako će u budućnosti 72 bespravna korisnika gradskih stanova plaćati deset eura po metru četvornom dok se ne okončaju pravne radnje kojima će ih iseliti. Nakon toga ti će stanovi biti stavljeni na listu prvenstva, odnosno, za useljavanje socijalnih slučajeva, onima kojima je najteže.

Izdvojeni članak

Imenovana nova ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje u Splitu: Splitska arhitektica i urbanistica

Povećanje najamnine

– Određeno povećanje najamnine odnosi se na slobodno ugovorene najmoprimce, to su, kako je rekao, ljudi koji su jednom bili socijalni slučajevi, a danas više nisu. Gradska politika je da ne idu na ulicu dok ne pređu više od 75 posto cenzus za socijalu kako bi ipak taj prelazak bio nešto blaži, njima ćemo pripremiti razrede, kazao je Ivošević.

Najavio je i kako će prvi razred biti prelazak cenzusa do 25 posto i njima će najamnina biti 2,34 eura po kvadratu, do 50 posto će biti 2,66 eura, a do 75 posto – 3 eura. Objasnio je kako tako osobi neće doći do prenaglog poskupljenja, već će ono ići postepeno kako im se podiže i životni standard.

Od 478 gradskih stanova, 41 je u ovom trenutku ili nedavno iseljeno ili je u derutnom stanju te je potrebna obnova. Ivošević je objasnio kako trenutno 20 stanova koriste kadrovi i njima cijena najma ostaje ista – šest eura po kvadrata. Pojasnio je i kako kad kadrovi odu u mirovinu, plan je da im se cijena najma tada izjednači sa slobodno ugovorenom najmninom i da iznosi tri eura po kvadratu.

Izdvojeni članak

Nakon osamnaest godina: Grad Split dodijelio stanove u najam socijalno ugroženim građanima

Mala pomoć države

– Kod stambenog zbrinjavanja imamo jako malu pomoć države. Socijalno zbrinjavanje je nadležnost grada, ali u proteklih mjesec dana otkad sam došla na mjesto pročelnice morali smo s liste vlasništva Grada Splita vezano za stanove skinuti nekoliko desetaka stanova. Zašto, zato što se sukladno zakonskim propisima povećava vlasništvo RH, a smanjuje se vlasništvo grada Splita. U principu to znači da mi sve manje i manje stanova imamo, a moramo zadovoljiti socijalne potrebe sukladno listi prvenstva, objasnila je pročelnica za gradsku imovinu, Maja Đerek.

Dodala je da su 72 bespravna korisnika već počela zvati, jer njima, a kako je kazala, ne odgovora sada ni cijena od 10 eura po metru kvadratnom, a to što imamo brojne obitelji koje nemamo gdje useliti nije ih briga.

– Nitko neće raditi pritisak preko odvjetnika i pratit će se zakonski propisi. Nezakonito je nezakonito, a zakonito je zakonito i toga ćemo se držati. Nadam se da će ovakvim načinom postupanja unutar kratkog roka svim socijalnim slučajevima omogućiti novi, pravedniji i dostojanstveniji život, zaključila je Đerek.

Maja Đerek Bojan Ivošević
Share via
Copy link
Powered by Social Snap