Pretraga

Izašli prvi podaci: Hrvatska pala na 3.888.529 stanovnika, ali raste broj stanova diljem zemlje

A- A+

Dva mjeseca nakon završetka popisa stanovništva saznajemo koliko Hrvatska ima ukupno stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica. Podaci su poražavajući. U odnosu na 2011. godinu, Hrvatska ima 300 tisuća stanovnika manje što znači da su nestala dva grada Splita, a broj kućanstava se smanjio za 5.31 posto. Hrvatska je u 10 godina pala na 3.888.529 stanovnika. S druge strane, povećao se broj stambenih jedinica.

Popis stanovništva, ilustracija | Foto: Unsplash, StatistikaHR (twitter)

Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica Republike Hrvatske i ne odnosi se na iseljeništvo. Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Hrvatska ukupno ima 1.480.423 kućanstva i 2.350.444 stambenih jedinica.

– Kad to usporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9.5%, odnosno za više od 360.000 stanovnika, rekla je šefica DZS-a Lidija Brković, dodavši da je broj stambenih jedinica povećan za više od 4,61 % i to gotovo u svim županijama. Najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj.

Vukovarska-srijemska županija u 10 godina ostala bez gotovo 20% ljudi

Izvijestili su i o stanju po županijama. Najmanji pad broja stanovnika je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, broj je smanjen za više od 19%, zatim Sisačko-moslavačka županija te Brodsko-posavska s padom od 17.53%,.

Broj stanovnika po županijama | Foto: DZS

Nakon što su objavili podatke, novinari su postavljali pitanja. Iz Zavoda su napomenuli kako su ovo prvi rezultati s popisa koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kad završi obrada podataka.

Ukupan broj stanovnika po županijama | Izvor: DZS, Facebook

Raste broj stanova, a pada broj stanovništva

Na pitanje zašto raste broj stanova, a pada broj stanovnika, na pressici su rekli kako ne mogu komentirati rezultate već moraju pričekati one konačne. Najavili su i kako će drugi podaci, a koji se tiču dobne i drugih struktura biti objavljivani u budućnosti o ćemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Novinar je postavio pitanje glede garancije da su svi ljudi uistinu obuhvaćeni popisom. Objašnjeno je kako ‘nitko na zemaljskoj kugli ne može jamčiti da je bilo koji popis ikad obuhvatio sve stambene jedinice.’ Mogu garantirati da su obišli sve adrese, kucali na sva vrata i na temelju toga je li popisivač nekog pronašao, je li se ta osoba negdje drugdje nalazila… to se ne može sa sigurnošću tvrditi.

Objedinjene podatke možete pronaći i u ovoj tablici:

Copy link
Powered by Social Snap