Pretraga

Na prodaju nekoliko hrvatskih otoka: S koliko debelim džepom se mogu kupiti?

A- A+

Poznate svjetske face poznate su po zahtjevnosti kad je riječ o nekretninama koje kupuju. Nerijetko, nepogovoran kriterij koji kupljena nekretnina mora zadovoljavati je skrivenost od javnosti. Drugim riječima, traže što više privatnosti. Kupnja vlastitog nenaseljenog otoka odličan je način da se taj mir i privatnost postignu. Otoci se prodaju i u Hrvatskoj, a prema riječima agenta, trenutno ih je u prodaji šest ili sedam. No, podaci o tome koliko je otoka dosad prodano, kome i tko je bio prodavatelj, kao i ostale relevantne informacije ostaju obavijene velom tajne. Riječ je o velikim ulaganjima pa se sudionici ne žele izlagati. Jedini problem su strogi zakoni o gradnji na otocima.

obala duz otoka

obala duz otoka | foto: Freepik, wirestock

Dok prodaja otoka nije nešto neviđeno, informacije o vlasništvu otoka u Hrvatskoj ostaju skrivene. Otoke u Hrvatskoj ne prodaje samo jedna agencija za nekretnine, a na tržištu se smatraju luksuznim nekretninama. Na njima se često ne nalaze nikakvi objekti koje se može koristiti, a zakoni o gradnji vrlo su strogi.

Izdvojeni članak

Galerija: Napuštene nekretnine na top lokacijama u Istri koje čekaju investitore

Hrvatska, koja ima više od tisuću otoka i otočića, od kojih je znatno manje naseljeno, istovremeno je vrlo popularno turističko odredište. Dok se cijene nekretnina u primorskim gradovima poput Splita ili Dubrovnika penju ‘u nebo’ samo se može zamisliti kakav bi luksuz bio posjedovati ne stan ili kuću na moru, već cijeli otok.

Od par do par desetaka milijuna

Jedna agencija za nekretnine prodaje više otoka na Jadranu. Ponude su, mora se primijetiti šarolike, no nije riječ ni o tako malim površinama. Primjerice, podaje se tako otok od 200 tisuća kvadrata u Kornatskom arhipelagu, po cijeni od 16 eura po kvadratu i još jedan u istom arhipelagu površine veličine 450 tisuća kvadrata.

Još jedan znatno manji između Pašmana i Kornata dostiže cijenu od čak 70 eura po kvadratu, dok se prodaje još jedan otok površine nešto veće od 35 tisuća četvornih metara, ali doduše nije u potpunosti u privatnom vlasništvu. Ovaj posljednji otok može se kupiti po cijeni od milijun i pol eura. Navedene oglase prati napomena kako je riječ o površinama bez pomorskog dobra.

Izdvojeni članak

Nesvakidašnji otok: Na 2.000 kvadrata živi 1.000 ljudi, a ima i javnu kuću

Na stranici druge agencije za nekretnine, također su oglašeni otoci. Prodaju se tako i otok u malostonskom zaljevu, u šibenskom arhipelagu, još jedan otok u Kornatima, ali i nešto sjeverniji otok, u Medulinskom zaljevu. Dok su neke cijene na upit, druge se, sukladno površini i ostalim kriterijima kreću od 3 do preko 20 milijuna eura.

Ne zna se koliko je prodano

Osim ovih javno dostupnih oglasa, trenutno se u hrvatskoj prodaje barem šest do sedam hrvatskih otoka, za koje su informacije o prodaji znatno više obavijene velom tajne. Otoci su naravno privlačni klijenteli koja si može priuštiti takvo pozamašno ulaganje. ‘Lovaši’ bi ih mogli poželjeti ne samo zbog ljepote mora i prirode već i zbog mira koji se ne može usporediti s boravkom na naseljenom otoku, piše forbes.n1.info.hr.

Budući da se ni kupci ni prodavatelji ne žele eksponirati, ne zna se točno koliko je hrvatskih otoka dosad prodano. Iz Broker Grupe rekli su kako su znaju za šest ili sedam otoka koji se trenutno mogu pronaći na tržištu, a glavni problem kod kupnje otoka, rekao je agent, strogi su zakoni koji ograničavaju gradnju na otočkim površinama.

– U pravilu, takvi su otoci van građevinske zone, što znači da se ne može graditi objekt, pogotovo ne većih gabarita. Moguća je isključivo renovacija ili rekonstrukcija unutar postojećih gabarita ili eventualno izgradnja gospodarskog objekta manjeg obujma. Nitko ne želi dati pravo malo bogatstvo, a da s tim otokom ne može onda ništa, objasnio je agent.

Stanovnici ovog otoka u šibenskom arhipelagu već godinu dana prosvjedima stopiraju pristajanje trajekta. Što žele postići, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap