Pretraga

Objavljeno kako bi mogao izgledati novi neboder u centru Londona: Zvat će se 55 Bishopsgate

A- A+

Arhitektonski studio Arney Fender Katsalidis objavio je vizualne prikaze predloženog nebodera od 60 katova nazvanog 55 Bishopsgate za lokaciju blizu Foster + Partners Gherkin u londonskom Cityju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arney Fender Katsalidis (AFK) (@afk_studios)


Zgradu je projektirao Arney Fender Katsalidis (AFK Studios) za zapadni rub klastera nebodera u londonskom Cityju, a postat će jedna od najviših zgrada u Ujedinjenom Kraljevstvu s oko 270 metara visine. Prijedlog je nešto kraći od susjednih 22 Bishopsgatea PLP-a, koji je visok 278 metara, ali je viši od ostalih nebodera u klasteru uključujući 100 Bishopsgatea Alliesa i Morrisona i AFK Studiosa te Heron Towera Kohna Pedersen Foxa (KPF), piše Dezeen.

Toranj Bishopsgate 55 razvijen je za Schroders Capital i upravitelja razvoja Stanhopea kao prva zgrada za Renewal Opportunity Area u glavnom gradu – mjesto koje je postavila City of London Corporation posebno za izgradnju visokih zgrada. Njegova izgradnja zahtijevala bi rušenje već postojeće višekatnice.

Izdvojeni članak

Walkie Talkie: Neboder u Londonu koji je reflektirajući svjetlost pržio dijelove automobila na ulici

– Predloženi dizajn nastoji maksimizirati priliku koju pruža lokacija koja se nalazi u području koje je Corporation of London odredila kao prikladno za buduće visoke zgrade. Nazvana i kao Korporacijsko područje mogućnosti, predložena zgrada nalazi se u području visoke prometne dostupnosti sa značajnom potencijalnom potražnjom poslovnih stanara, rekao je glasnogovornik projektnog tima.

Prijedlog se oslanja na Fibonaccijev niz

Predloženi dizajn za 55 Bishopsgate karakterizira vitki oblik koji se sužava kako se proteže prema gore. Bio bi animiran izloženim strukturnim sustavom, koji je AFK Studios izradio po uzoru na organske oblike poput školjki i lišća.

– Dizajn je inspiriran prirodom, oslanjajući se na Fibonaccijev niz, numerički obrazac koji se nalazi u strukturama prirodnih organizama u mnogim oblicima i na svim mogućim razinama. Primjena istih matematičkih principa koji utječu na geometriju i učinkovitost struktura pronađenih u prirodi, u kombinaciji s korištenjem suvremenih metoda digitalnog dizajna, osigurala je optimalno postavljanje i korištenje svih strukturnih elemenata, objasnio je glasnogovornik projekta.

Toranj će predstavljati jedan od ‘najpristupačnijih javnih prostora’ u Londonu. Unutra, 55 Bishopsgate bi sadržavao preko 70.000 četvornih metara fleksibilnog radnog prostora na 60 katova. Prizemne razine bile bi dizajnirane tako da se otvaraju prema okolnom uličnom pejzažu, koji bi također bio preuređen u sklopu projekta.

Izdvojeni članak

Otvoren prvi hotel koji je dobio certifikat pasivne kuće u SAD-u: Odana počast slavnom arhitektu

– Jedinstvena značajka prijedloga, netipična za postojeće visoke zgrade u blizini, je isporuka javno dostupne i aktivirane ravnine na cijeloj lokaciji, prostora koji je tradicionalno namijenjen korisnicima zgrada, rekao je glasnogovornik projekta.

U međuvremenu, gornje razine nebodera bile bi javno dostupne putem ‘namjenskih ekspresnih dizala’ kako bi posjetiteljima ponudili vidikovac i prostor za aktivnosti.

– Na vrhu zgrade dobit će se jedinstveni javni prostor koji će pružiti priliku za prijeko potreban odmor od užurbanog gradskog okruženja. Postat će jedan od najpristupačnijih javnih prostora u Londonu, a što je možda najvažnije, nastoji pružiti više od pogleda na London, uz isporuku bogatog i raznolikog kalendara aktivnosti tijekom cijele godine, objasnili su iz tima.

AFK Studios teži BREEAM Outstanding certifikatu

Toranj bi uključivao automatizirane rolete koje aktivno reagiraju na svjetlosne uvjete i prirodnu ventilaciju na svakom katu. Prema riječima glasnogovornika tima, ovo je kako bi se osiguralo da toranj zadovoljava vrhunske certifikate za performanse zgrade kao što je BREEAM Outstanding. Sada će biti nekoliko osobnih i online konzultacija prije podnošenja zahtjeva.

Godine 2019. New London Architecture izvijestio je da visoke zgrade postaju nova normala za glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva, nakon porasta odobrenja za planiranje. Drugi nedavni prijedlozi za transformaciju obrisa grada uključuju tri nebodera KPF-a koji će biti povezani vertikalnim žardinjerama i uredski kompleks 2 Finsbury Avenue tvrtke 3XN. Najviša zgrada u Londonu i Velikoj Britaniji i dalje je The Shard, koja je visoka 310 metara.

Copy link
Powered by Social Snap