Pretraga

Pioniri novog stambenog modela: Zadruga Otvorena arhitektura unosi promjene u tržište nekretnina

A- A+

U gradnji stambenih zadruga u Rovinji, koje predstavljaju uspješnu alternativu dominantnom tržišnom modelu, vidi se veliki potencijal. Ove održive organizacije, udruživanjem resursa građana, osiguravaju stambene potrebe i čine važan dio stambene politike brojnih europskih gradova poput Zuricha, Beča, Amsterdama i Barcelone.

Stambena zgrada

Stambena zgrada | foto: Unsplash

Model stanovanja u kojem Zadruga postaje vlasnica zgrade, a članovi Zadruge imaju udio u ukupnom vlasništvu zgrade i pravo korištenja svog stana i ostalih zajedničkih prostora, predstavlja značajnu novost. Cijena ovakvog stanovanja ne definira se fiksno prema troškovima gradnje, već se uzimaju u obzir cijena izgradnje, uvjeti financiranja, ali i potencijal stvaranja prihoda kroz korištenje zajedničkih prostora zgrade. Ovaj model, koji podrazumijeva korištenje obnovljivih izvora energije i prirodnih te recikliranih materijala u građenju, mogao bi doprinijeti rješavanju stambenog pitanja i stabilnosti tržišta nekretnina grada Rovinja-Rovigno.

Lokalna samouprava pruža zemljište za ove svrhe na dugoročno korištenje, putem osnivanja prava građenja i osiguravanja subvencija za komunalne doprinose. Istovremeno, zemljište ostaje u javnom vlasništvu. Na ovaj način, stambena zadruga preuzima zadatak financiranja, gradnje i upravljanja stambenom građevinom, što značajno rasterećuje ljudske i financijske resurse lokalnih samouprava.

Ove mogućnosti i planovi predstavljeni su na prezentaciji Zadruge Otvorena arhitektura, održanoj u Gradskoj palači. Među prisutnima su bili gradonačelnik Marko Paliaga, zamjenik gradonačelnika David Modrušan, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje Ivan Begić, pročelnica odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blaževič i pročelnica odjela za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove Martina Čekić Hek. U budućem razvoju ovog projekta svakako će biti uključeno i građanstvo.

Copy link
Powered by Social Snap