Pretraga

Predstavljena publikacija ‘Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2022.’

A- A+

U sklopu stručnog skupa ‘Tržište nekretnina Republike Hrvatske’ u Novinarskom domu, predstavljena je publikacija ‘Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2022. godini’. Publikaciju su predstavili državni tajnik mr. sc. Željko Uhlir i dr. sc. Ivana Rašić iz Ekonomskog instituta Zagreb. Osnovni je cilj objavljivanja publikacije upoznati domaću javnost s temeljnim informacijama i trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina. Skup su organizirali Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomski institut Zagreb.

Na predstavljanju publikacije u Novinarskom domu

Na predstavljanju publikacije u Novinarskom domu | Foto: Ministarstvo prostornog uređeja, graditeljstva i državne imovine

Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2022. prikazuje stanje na tržištu nekretnina u 2022. godini i godišnju promjenu odabranih pokazatelja u odnosu na 2021. godinu, i to na razini cijele države, županija, velikih gradova, jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine. Kupoprodajne transakcije i medijalne cijene spomenutih vrsta nekretnina prikazane su osim na razini županija i zasebno na razini pripadnog grada administrativnog sjedišta županije te zasebno na razini ostatka županije (bez grada administrativnog sjedišta). Pregled razlikuje sljedeće vrste nekretnina: stanove (što uključuje i apartmane), obiteljske kuće, poslovne nekretnine (poslovne prostore, gospodarske zgrade i poslovne zgrade), građevinska zemljišta, poljoprivredna zemljišta i šumska zemljišta.

Publikacija svakom građaninu omogućuje uvid u stanje i kretanje na tržištu nekretnina, kako na razini cijele zemlje, tako i na razini pojedinih županija i jedinica lokalne samouprave. Publikacija je ujedno i podloga za donošenje odluka o raspolaganju i upravljanju nekretninama svih zainteresiranih subjekata u Hrvatskoj. Ovdje pogledajte kako je izgledalo tržište nekretnina opisano u publikaciji objavljenoj prošle godine.

Izdvojeni članak

Tržište nekretnina probilo granicu od 60 milijardi kuna u 2021. godini

Nositeljima javnih politika ovogodišnje izdanje publikacije omogućit će uspješnije definiranje javnih politika, instrumenata i mjera usmjerenih na djelatnosti koje u svom poslovanju u značajnoj mjeri koriste određenu vrstu nekretnine kao proizvodni faktor.

Prvo izdanje Pregleda tržišta nekretnina Republike Hrvatske objavljeno je u rujnu 2018. godine, a odnosilo se na razdoblje od 2012. do 2017. godine, a preostalih pet izdanja, svako s pregledom tržišta nekretnina za prethodnu godinu, objavljena su u 2019., 2020., 2021. i 2022. godini. Podloga za izradu publikacije je Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina koji člankom 20. obvezuje resorno ministarstvo da najmanje jednom godišnje za prethodnu godinu izdaje Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske. Ovogodišnje izdanje je šesto izdanje publikacije.

Više informacija o tržištu nekretnina u protekloj godini dostupno je u samoj publikaciji.

Copy link
Powered by Social Snap