Pretraga

Prihodi Državnih nekretnina u 2022. povećani za gotovo četvrtinu na 17,5 milijuna eura

A- A+

Nakon dugog niza godina slaganja zamjerki na raspolaganje državnim nekretninama, trgovačko društvo Državne nekretnine konačno bilježi pomak na bolje, odnosno rast neto dobiti od 23 posto u 2022 godini u odnosu na 2021. godinu.

stambena zgrada

stambena zgrada | Unisplash, F.C. Henriquez

Trgovačko društvo Državne nekretnine, prema nerevidiranim godišnjim financijskim izvještajima, u 2022. ostvarilo je rast neto dobiti od 23 posto u odnosu na 2021. godinu što se manifestira kao neto dobiti u iznosu od gotovo 5 milijuna eura (38 milijuna kuna).

Rast neto dobiti odraz je dosad najvećih ostvarenih ukupnih prihoda, a koji u 2022. godini iznose čak 17,5 milijuna eura (131,8 milijun kuna), što predstavlja porast od 14% u odnosu na isto obračunsko razdoblje prethodne godine, te porast od 9% u odnosu na formirani plan za 2022.

Ističe se kako je iznimno uspješna poslovna godina 2022. rezultat: kvalitetne upravljačke politike, učinkovitog upravljanja rizicima i gospodarskim izazovima koji utječu na poslovanje, rasta broja nekretnina na upravljanju i porasta efikasnosti u pogledu upravljanja potraživanjima i naplatom.

Izdvojeni članak

Otkriveno loše poslovanje Državnih nekretnina: Stotine stanova zjapi prazno, pogledajte što su radili

Nije tajna da je upravo nemogućnost efikasne naplate dugovanja i pravovremene naplate redovnih potraživanja godinama bio kamen spoticanja za rast profitabilnosti državnih nekretnina. Čemu je ulje na vratu u 2020. godini dolila pandemija.

U cilju pomoći gospodarstvu zbog posljedica pandemije i potresa, i u 2022. je nastavljeno s oslobađanjem od plaćanja zakupnine te su u skladu s odlukama Vlade RH i Skupštine korisnici poslovnih prostora i stanova oslobođeni plaćanja u iznosu od 2,2 milijuna kuna odnosno 0,3 milijuna eura, a dodatno je korisnicima i zakupnicima omogućena obročna otplata dospjelog duga u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna odnosno 0,7 milijuna eura.

Treba dodati i da su Državne nekretnina, kao trgovačko društvo od posebnog interesa Republike Hrvatske, u 2022. godini državnom proračunu doprinijele s 6,9 milijuna eura (51,3 milijun kuna).

Daljnji rast dobiti tvrtke Državne nekretnine očekuje se i u 2023. godini. Podsjetimo, nedavno je objavljen rezultat državne revizije za 2020. koji je bio izrazito nepovoljan za Državne nekretnine, a više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap