Pretraga

Otkriveno loše poslovanje Državnih nekretnina: Stotine stanova zjapi prazno, pogledajte što su radili

A- A+

Državni ured za reviziju je ‘pročešljao’ poslovanje Državnih nekretnina i utvrdio brojne nepravilnosti 2020. godine u gospodarenju državnim stanovima. Na raspolaganju je tada bilo čak 440 praznih stanova, 90 više u odnosu na prethodnu godinu. Najpoznatija zviždačica Maja Đerek i sama je komentirala nepravilnosti koje su napokon dokazane.

Pristigle ponude

Pristigle ponude | foto: Državne nekretnine

Državna revizija je analizirala poslovanje tvrtke Državne nekretnine, preciznije, pod povećalom je bila 2020. godina pri čemu je otkriveno kako su Državne nekretnine zakupcu poslovnog prostora u Splitu odobravale obročnu otplatu duga, dok dužnik nije redovito plaćao niti tekući mjesečni najam ni prethodne obročne otplate zaostalog duga, doznaje Kristian Došen, novinar Telegrama.

Utvrđene su brojne nepravilnosti u 2020. godini kada su državnom imovinom upravljali Mario Banožić i Darko Horvat. Tadašnja je zaposlenica Državnih nekretnina, Maja Đerek, zbog istupanja u javnosti i ukazivanja na nepravilnosti, dobila nezakoniti otkaz. Đerek je sada pročelnica upravnog odjela za gradsku imovinu u Gradu Splitu.

Također, otkriveno je kako Državne nekretnine nisu učinkovito upravljale imovinom, a to dokazuje i posljednji natječaj za najam praznih državnih stanova koji je objavljen u srpnju 2016. godine, a do 2020. takve natječaje nisu uopće raspisivali. Direktorica Državnih nekretnina tada je bila Renata Sabo, za koju je Đerek navodila kako za tu funkciju uopće nema kvalifikacije.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine izgubile, Đerek se vraća na posao: ‘Nakon presude sam prvo sjela i isplakala se’

Đerek: Sada ima više od 600 praznih stanova

Sada su nepravilnosti u radu Državnih nekretnina, a na koje je najpoznatija zviždačica Đerek ukazivala, potvrđene. Na svojem Facebook profilu komentirala je cijeli slučaj. Kazala je kako USKOK gotovo godinu i pol dana uporno šuti oko njene kaznene prijave, a nalaz Državne revizije potvrđuje navode s kojima je izašla u javnost.

– Tvrtki Event Masters svjesno nisu izdavani računi za zakup poslovnog prostora na jednoj od najekskluzivnijih lokaciju u Splitu – Bedem Priuli. Nakon što sam, sukladno ugovoru i zakonu, dala nalog da se izdaju računi, ‘nagrađeni’ su od bivše direktorice Sabo s beskonačnim obročnim otplatama. Rezultat – šteta veća od 300.000 eura i potpuno zapušteni prostor u centru Splita, napisala je Maja Đerek na svojem profilu.

Prema Izvješću o provedbi Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu, Državne nekretnine su upravljale s 440 prazna stana, što je više za 90 praznih stanova ili 22,2 % u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 350.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine: ‘Ne radimo po nalogu, nego po planu’, Đerek: ‘A zašto ste Frki uredili podrum osim da mu se svidite?’

Đerek je istaknula i kako je mnogo onih građana koji si ne mogu osigurati nekretninu za stanovanje i koji još žive u kontejnerima, dok gomila državnih stanova stoji prazno, zapušteno i neiskorišteno. Dodala je i kako se sada ne radi o 440 stanova nego o više od 600 praznih stanova.

– Unatoč tome, Ministarstvo branitelja si dopušta da me javno proziva na osobnoj razini kako ne želim u Splitu pomoći hrvatskim braniteljima te da imam, citiram ‘animozitet prema hrvatskoj Vladi’. Samo napominjem kako je za vrijeme mog rada kao direktorice Sektora za poslovne prostore raspisano 15 natječaja za zakup poslovnih prostora, dok direktor Sektora za stanove nije raspisao niti jedan, navodi Đerek.

Državne nekretnine upravljale s više od 6 tisuća nekretnina

Koncem 2020. Državne nekretnine upravljale su s 6.630 nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 3,6 milijardi kuna. Od ukupnog broja nekretnina, 4.918 se odnosi na stanove u vrijednosti većoj od 1,8 milijardi kuna, 1.698 na poslovne prostore vrijednosti 1.6 milijardi kuna i 14 na rezidencijalne objekte vrijednosti 115 milijuna kuna.

Kako stoji u izvješću Državne revizije, Državne nekretnine su zakupniku poslovnog prostora u Splitu od svibnja 2019. do listopada 2020., na temelju pisanih zahtjeva zakupnika, odobrile tri obročne otplate ukupnog dospjelog potraživanja za zakupninu poslovnog prostora. U svibnju 2019. odobrena je prva obročna otplata u srpnju 2020. druga i u listopadu 2020. treća obročna otplata.

Svaka otplata je u vrijednosti većoj od milijun kuna. Društvo je odobravalo nove obročne otplate dospjelog potraživanja, iako zakupnik nije redovito podmirivao obveze po prethodno odobrenim obročnim otplatama niti je redovito podmirivao tekuće mjesečne obveze prema Državnim nekretninama, što nije bilo u skladu s poslovanjem.

Izdvojeni članak

Milanović odgovorio Banožiću oko vile na Hvaru, Državne nekretnine demantiraju Banožića i potvrđuju riječi predsjednika

U Državnoj reviziji navode i kako su tijekom 2020. provedeni postupci javne nabave za osam predmeta u ugovorenoj vrijednosti od 6,3 milijuna kuna. Zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, nisu potpisivali svi članovi stručnog povjerenstva. Kod jednostavne nabave usluga i opreme za terasu Vile Kovač u iznosu od 102.820 kuna pribavljeno je više ponuda, no nije sastavljena dokumentacija o nabavi niti zapisnici o otvaranju, pregledu i ocjeni ponuda.

Prepiranja oko vile Kovač

O vili Kovač na Hvaru već se ranije u medijima pisalo, kada su se predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prepirali oko ulaganja u vilu, pri čemu je Banožić Milanovića tražio da se očituje o ulaganjima u vilu Kovač. Upravo ovdje predsjednik Milanović provodi godišnje odmore, a kako je prenio tportal, Banožić je govorio da je za adaptaciju i ulaganja u vilu Milanović potrošio nekoliko stotina tisuća kuna. Milanović je pak podsjetio kako je upravo Banožić bio ministar prostornog uređenja u vrijeme kada se ulagalo u ovu vilu.

Podsjetimo, ministar Banožić već je poznat po brojnim aferama dok je bio na čelu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Optuživalo ga se da si je dodijelio stan od 92 kvadrata u samom centru Zagreba, a koji je navodno dodatno uređivan novcem poreznih obveznika, i to u iznosu od oko 200.000 kuna. Više o tome možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Prema tome, Banožić svaki mjesec na plaću prima i naknadu za odvojeni život od obitelji, a na koju ima pravo svaki hrvatski radnik koji radi izvan mjesta svog stanovanja i pritom je odvojen od svoje obitelji. Neoporeziva visina naknade je maksimalno 1.750 kuna mjesečno, što, pomnoženo s brojem mjeseci jednog ministarskog mandata, može tvoriti svotu od osamdesetak tisuća kuna. O tome smo pisali ovdje.

Isti taj ministar, koji je sada na čelu obrane, tražio je ove godine mišljenje Povjerenstva za sukob interesa o subvencioniranim kreditima APN-a. Kako smo već pisali, na njegov zahtjev, na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našlo se i davanje mišljenja o ovom predmetu. Povjerenstvo je naznačilo kako je važno samo da ispunjava sve kriterije.

Izvješće Državnog ureda za reviziju donosimo ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap