Pretraga

Državne nekretnine izgubile, Đerek se vraća na posao: ‘Nakon presude sam prvo sjela i isplakala se’

A- A+

Donesena je povijesna presuda: Općinski radni sud u Zagrebu je nepravomoćno presudio da je otkaz Maji Đerek, zviždačici u Državnim nekretninama nezakonit i da se mora vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore.

Maja Đerek | Foto: Screenshot, N1

Maja Đerek je pravnica, koja je u Državnim nekretninama vodila zakup poslovnih prostora. Imala je problema s ravnateljicom Renato Sabo, koji su počeli kada je odbila sudjelovati u pogodovanju i nenaplati zakupa. Nakon toga je dobila otkaz zbog skrivljenog i neprimjerenog ponašanja. Đerek je zatim sva svoja saznanja sažela na 37 stranica, uz što je priložila dokaze i sve predala USKOK-u, piše 24sata.

Đerek je trenutno honorarno zaposlena kao savjetnica splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, koji ju je angažirao za uvođenje reda u i zakupa za nekretnine u vlasništvu Grada.

– Sretna sam i zadovoljna. Čitavo vrijeme sam znala da sam u pravu i nisam htjela odustati, ali nakon dvije godine trajanja postupka, nisam bila sigurna kako će završiti. Zato sam nakon presude prvo sjela, isplakala se i izbacila sve to iz sebe, rekla je Đerek.

Izdvojeni članak

Renata Sabo više nije šefica Državnih nekretnina, veliku ulogu imala zviždačica Đerek

Sada već bivša ravnateljica Sabo je kao svjedoke zvala zaposlenike, a suđenje se pretvorilo u psihološko profiliranje Đerek. Uz sve to, nisu imali niti jedan dokaz da je skrivila nešto na poslu.

– U obrazloženju otkaza piše da mi nisu dali ni opomenu pred otkaz jer sam prijavljivala nepravilnosti svojih nadređenih. Sud je danas zaključio da mi se ne može dati otkaz bez da sam prethodno imala i jednu opomenu. Jednostavno im se žurilo me maknuti, kaže Đerek.

Što je sve Đerek rekla javnosti?

Podsjećamo, Đerek je javno istupila početkom 2022. godine, kada je odlučila progovoriti o svim nepravilnostima. Upravo je ona javnosti otkrila da je Mario Banožić tadašnji ministar državne imovine, a današnji obrane, sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u centru Zagreba. Banožić je za to dobio kaznu od 7.000 kuna, koju mu je propisalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Državne nekretnine su uredile stan za ministra, pa je tako na njihov račun išla i kupovina ukrasnih jastučića, pegle, pekača za kruh…

Đerek je skrenula pozornost i na slučaj obitelji Rodić. Bila je zapečatila zapečatila dva poslovna prostora koje je koristila obitelj Rodić u centru Zagreba, a čija ukupna površina iznosi preko 200 četvornih metara. Ubrzo je ministar Banožić urgirao i prostori su otpečaćeni – Rodići su i dalje u posjedu istih, koje i dan danas ne plaćaju, a država ne može dalje iznajmiti nekretnine. USKOK još uvijek ispituje taj slučaj.

Đerek je zaslužna i za činjenicu da se otkrilo da je predstojniku premijerova ureda, Zvonimiru Frki Petešiću, nakon potresa hitno obnovljen stan u strogom centru Zagreba. Frka Petešić živi u državnom stanu od 96 kvadrata, koji plaća 484 kune mjesečno. U isti stan su Državne nekretnine uložile preko 200.000 kuna u sanaciju štete, dok su zakupci koji plaćaju poslovne prostore morali raditi obnovu o svom trošku.

Upravo je Đerek progovorila i o tome da je Jozo Brkić, brat bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, bio dužan preko 650.000 kuna za prostore koje je zakupio od države, što se nije naplaćivalo. Govorila je i o pogodovanju u nabavi i nenaplati zakupa podobnima. Javnost je zahvaljujući njoj i saznala za pritiske koji su za jednog zakupnika stizali od sadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, a nekadašnjeg državnog tajnika, Krunoslava Katičića, piše 24sata.

Prije nego što se obratila USKOK-u, Đerek je pisala i Darku Horvatu, tadašnjem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, ali bez ikakvih reakcija. Zbog svega spomenutoga, Vlada i Paladina, novi ministar, nisu ponovno izabrali za ravnateljicu Državnih nekretnina Renatu Sabo. Međutim, sukladno ugovoru, ona i dalje tamo radi.

Državne nekretnine izgubile, Đerek se vraća na posao: ‘Nakon presude sam prvo sjela i isplakala se’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap