Pretraga

Što je tabularna izjava i kako treba izgledati?

A- A+

Tijekom procesa kupovine nekretnine jedan od prvih koraka je davanje tabularne izjave. No, što je točno tabularna izjava, što se njome izjavljuje i kako bi trebala izgledati?

tabularna izjava

Tabularna izjava, ilustracija | foto: Pexels

Izdavanje tabularne izjave jedan je od prvih koraka prilikom kupovine nekretnine.

Tabularna izjava je dokument kojim prodavatelj nekretnine izjavljuje da je nekretnina u cijelosti isplaćena te da dopušta upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama na kupca. Prodavatelj nekretnine kupcu mora izdati tabularnu izjavu ako je kupac svoje obveze obavio na uredan način isplativši ugovorenu cijenu nekretnine.

Tabularna izjava mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika.

Izdavanje tabularne izjave

Tabularna izjava može biti dio kupoprodajnog ugovora, a može se izdavati i kao zaseban dokument. Izjava može biti uvjetna ili bezuvjetna. U slučaju prve kupcu se dozvoljava upis vlasništva po isplati kupoprodajne cijene. U slučaju bezuvjetne tabularne izjave kupcu se dozvoljava upis vlasništva bez ikakvog budućeg protivljenja ili mogućih ograničenja.

– Dobro je znati da se prilikom sastavljanja tabularne izjave treba voditi računa da piše da je prodavatelj u cijelosti novčano namiren i da nema daljnjih novčanih potraživanja prema kupcu te da se kupac upisuje kao novi vlasnik, a prodavatelj istovremeno briše iz zemljišnih knjiga, navodi ovlašteni agent za nekretnine Peđa Kovačević.

U slučaju da prodavatelj ne želi izdati tabularnu izjavu, a kupac je uredno podmirio sve svoje obveze, kupac ima pravo tražiti raskid ugovora ili tužbom zahtijevati izdavanje tabularne izjave od prodavatelja koji ju odbija dati samovoljno.

Copy link
Powered by Social Snap