Pretraga

U ovom hrvatskom gradu već je zakupljeno 95,2% gradskih poslovnih prostora: U tijeku novi natječaj

A- A+

Grad Rijeka raspolaže s ukupno 1.375 poslovnih prostora koji se mogu dodijeliti u zakup, od čega se već u zakupu nalazi njih 95,2%. Od 273 slobodna prostora, samo se njih 66 može dodijeliti u zakup. U tijeku je novi natječaj kojim se nudi 38 slobodnih poslovnih prostora.

Rijeka

Grad Rijeka I Foto: Pixabay

Na dan 31. prosinca 2022. godine u zakupu se nalazilo 1.309 poslovnih prostora, odnosno 82,74% svih poslovnih prostora. Slobodna su 273 poslovna prostora odnosno 17,26% svih poslovnih prostora. No međutim, od tih 273 slobodna poslovna prostora, 66 ih se može dodijeliti u zakup, dok se ostalih 207 poslovnih prostora ne mogu dati u zakup zbog imovinsko pravnog odnosa u kojem se ti prostori nalaze ili fizičkog stanja poslovnog prostora.

Pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina istaknula je kako dio poslovnih prostora, koji su trenutno slobodni zbog stanja u kojem se nalaze, nije moguće dati u zakup bez znatnih novčanih ulaganja. Pojedini poslovni prostori u takvom stanju bit će predmet postupka prodaje.

Također, predmet javnog natječaja za zakup poslovnih prostora ne mogu biti poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba bez suglasnosti tog suvlasnika, ako je isti poznat i moguće ga je kontaktirati. Predmet natječaja ne mogu biti ni poslovni prostori koji su predmet sudskog ili upravnog postupka.

Poslovni prostori, koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i Republike Hrvatske, mogu se putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora dati u zakup jedino ako Grad ima pravo upravljanja, raspolaganja ili korištenja poslovnog prostora na temelju odgovarajućeg akta sklopljenog između Grada i RH. Ukratko, potrebna je suglasnost države da se poslovni prostor objavi u javnom natječaju.

Izdvojeni članak

Grad Rijeka prodaje stanove: Cijene se kreću od 1.100 do 1.660 eura po kvadratu

Prošle godine 75 zakupnika vratilo poslovne prostore Gradu

U 2022. godini je 75 zakupnika izvršilo povrat poslovnih prostora u posjed Gradu Rijeci. Vraćeno je 7 poslovnih prostora koji se nalaze u nultoj zoni, 33 poslovna prostora koji se nalaze u prvoj zoni, 11 poslovnih prostora koji se nalaze u drugoj zoni i 24 poslovna prostora koji se nalaze u trećoj zoni. U odnosu na djelatnosti koje su se obavljale u poslovnim prostorima, vraćeno je 29 poslovnih prostora u kojima se obavljala djelatnost trgovine što čini 38,67% svih vraćenih poslovnih prostora.

Vraćeno je šest poslovnih prostora u kojima se obavljala uslužna djelatnost i isto toliko poslovnih prostora u kojima se obavljala članska djelatnost. Vraćeno je i pet poslovnih prostora u kojima se obavljala ugostiteljska djelatnost i četiri poslovna prostora u kojima se obavljala stručna, znanstvena i tehnička djelatnost.

Ostali prostori koji su vraćeni bili su u zakupu za obavljanje prerađivačke djelatnosti, skladištenja, umjetničko stvaralaštvo, djelatnost građevinarstva, zdravstvene djelatnosti, poslovanje nekretninama, obrazovanje, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te financijske djelatnosti. Poslovni prostori Grada Rijeke dodjeljuju se u zakup putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora.

Prošle godine sklopljeno 106 ugovora

Tijekom prošle godine objavljeno je osam javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora s 242 objavljena poslovna prostora. Za 146 poslovnih prostora zaprimljeno je 216 prijava, od čega je izlicitirano 109 poslovnih prostora. Budući da su tri natjecatelja odustala od sklapanja ugovora o zakupu, sklopljeno je 106 ugovora o zakupu.

Ukupna površina svih izlicitiranih poslovnih prostora iznosi 9.754 m² s ukupnim mjesečnim iznosom zakupnine od 58.951,24 eura bez PDV-a, dok prosječna izlicitirana cijena zakupnine u 2022. godini iznosi 6,04 €/m²2 bez PDV-a, što je najveća prosječna izlicitirana cijena zakupnine od 2017. godine. Sveukupno su u zakup dana 23 poslovna prostora po cijeni višoj od početne cijene zakupnine, dok su 83 poslovna prostora dana u zakup po cijeni koja je jednaka početnoj cijeni zakupnine.

Izdvojeni članak

Kreće uređenje pročelja osam zgrada u samom centru Rijeke: Investicija vrijedna pola milijuna eura

Najveći porast izlicitirane cijene za prostor od 26 m2

Najveći porast izlicitirane cijene zakupnine zabilježen je za poslovni prostor koji se nalazi u III. zoni na adresi Moše Albaharija 2/C, površine 26 m², odnosno za djelatnost frizerski saloni i saloni za uljepšavanje. Izlicitirana cijena iznosi 4,00 €/m² bez PDV-a, dok je početna cijena zakupnine iznosila 1,00 €/m² bez PDV-a, što je povećanje cijene zakupnine od 300%.

Za 23 poslovna prostora (22% ukupnog broja ugovora) sklopljeni su ugovori s cijenom zakupnine koja je veća od početne cijene zakupnine koja je bila objavljena u javnom natječaju. Poslovni prostori koji su izlicitirani tijekom 2022. godine u prosjeku su u javnom natječaju objavljeni 1,5 puta, a radi se većinom o prostorima koji su vraćeni od strane bivših zakupnika tijekom 2022. godine.

U prošloj godini najveći interes iskazan je za obavljanje djelatnosti trgovine, članskih organizacija, za obavljanje uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti. Najveći broj zainteresiranih prijavitelja bio je usmjeren prema prostorima koji se nalaze izvan centra grada, odnosno na one koji se nalaze u III. zoni.

Prvi natječaj za zakup poslovnih prostora u 2023. godini je upravo u tijeku i otvoren je do 16. veljače, a može se pronaći ovdje. U natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora objavljeno je 38 slobodnih poslovnih prostora na različitim lokacijama. Prijave se primaju do četvrtka, 16. veljače 2023. godine do 15,30 sati.

Copy link
Powered by Social Snap