Pretraga

U ovom hrvatskom gradu već je zakupljeno 95,2% gradskih poslovnih prostora: U tijeku novi natječaj

A- A+

Grad Rijeka raspolaže s ukupno 1.375 poslovnih prostora koji se mogu dodijeliti u zakup, od čega se već u zakupu nalazi njih 95,2%. Od 273 slobodna prostora, samo se njih 66 može dodijeliti u zakup. U tijeku je novi natječaj kojim se nudi 38 slobodnih poslovnih prostora.

Rijeka

Grad Rijeka I Foto: Pixabay

Na dan 31. prosinca 2022. godine u zakupu se nalazilo 1.309 poslovnih prostora, odnosno 82,74% svih poslovnih prostora. Slobodna su 273 poslovna prostora odnosno 17,26% svih poslovnih prostora. No međutim, od tih 273 slobodna poslovna prostora, 66 ih se može dodijeliti u zakup, dok se ostalih 207 poslovnih prostora ne mogu dati u zakup zbog imovinsko pravnog odnosa u kojem se ti prostori nalaze ili fizičkog stanja poslovnog prostora.

Pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina istaknula je kako dio poslovnih prostora, koji su trenutno slobodni zbog stanja u kojem se nalaze, nije moguće dati u zakup bez znatnih novčanih ulaganja. Pojedini poslovni prostori u takvom stanju bit će predmet postupka prodaje.

Također, predmet javnog natječaja za zakup poslovnih prostora ne mogu biti poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba bez suglasnosti tog suvlasnika, ako je isti poznat i moguće ga je kontaktirati. Predmet natječaja ne mogu biti ni poslovni prostori koji su predmet sudskog ili upravnog postupka.

Poslovni prostori, koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i Republike Hrvatske, mogu se putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora dati u zakup jedino ako Grad ima pravo upravljanja, raspolaganja ili korištenja poslovnog prostora na temelju odgovarajućeg akta sklopljenog između Grada i RH. Ukratko, potrebna je suglasnost države da se poslovni prostor objavi u javnom natječaju.

Izdvojeni članak

Grad Rijeka prodaje stanove: Cijene se kreću od 1.100 do 1.660 eura po kvadratu

Prošle godine 75 zakupnika vratilo poslovne prostore Gradu

U 2022. godini je 75 zakupnika izvršilo povrat poslovnih prostora u posjed Gradu Rijeci. Vraćeno je 7 poslovnih prostora koji se nalaze u nultoj zoni, 33 poslovna prostora koji se nalaze u prvoj zoni, 11 poslovnih prostora koji se nalaze u drugoj zoni i 24 poslovna prostora koji se nalaze u trećoj zoni. U odnosu na djelatnosti koje su se obavljale u poslovnim prostorima, vraćeno je 29 poslovnih prostora u kojima se obavljala djelatnost trgovine što čini 38,67% svih vraćenih poslovnih prostora.

Vraćeno je šest poslovnih prostora u kojima se obavljala uslužna djelatnost i isto toliko poslovnih prostora u kojima se obavljala članska djelatnost. Vraćeno je i pet poslovnih prostora u kojima se obavljala ugostiteljska djelatnost i četiri poslovna prostora u kojima se obavljala stručna, znanstvena i tehnička djelatnost.

Ostali prostori koji su vraćeni bili su u zakupu za obavljanje prerađivačke djelatnosti, skladištenja, umjetničko stvaralaštvo, djelatnost građevinarstva, zdravstvene djelatnosti, poslovanje nekretninama, obrazovanje, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te financijske djelatnosti. Poslovni prostori Grada Rijeke dodjeljuju se u zakup putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora.

Prošle godine sklopljeno 106 ugovora

Tijekom prošle godine objavljeno je osam javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora s 242 objavljena poslovna prostora. Za 146 poslovnih prostora zaprimljeno je 216 prijava, od čega je izlicitirano 109 poslovnih prostora. Budući da su tri natjecatelja odustala od sklapanja ugovora o zakupu, sklopljeno je 106 ugovora o zakupu.

Ukupna površina svih izlicitiranih poslovnih prostora iznosi 9.754 m² s ukupnim mjesečnim iznosom zakupnine od 58.951,24 eura bez PDV-a, dok prosječna izlicitirana cijena zakupnine u 2022. godini iznosi 6,04 €/m²2 bez PDV-a, što je najveća prosječna izlicitirana cijena zakupnine od 2017. godine. Sveukupno su u zakup dana 23 poslovna prostora po cijeni višoj od početne cijene zakupnine, dok su 83 poslovna prostora dana u zakup po cijeni koja je jednaka početnoj cijeni zakupnine.

Izdvojeni članak

Kreće uređenje pročelja osam zgrada u samom centru Rijeke: Investicija vrijedna pola milijuna eura

Najveći porast izlicitirane cijene za prostor od 26 m2

Najveći porast izlicitirane cijene zakupnine zabilježen je za poslovni prostor koji se nalazi u III. zoni na adresi Moše Albaharija 2/C, površine 26 m², odnosno za djelatnost frizerski saloni i saloni za uljepšavanje. Izlicitirana cijena iznosi 4,00 €/m² bez PDV-a, dok je početna cijena zakupnine iznosila 1,00 €/m² bez PDV-a, što je povećanje cijene zakupnine od 300%.

Za 23 poslovna prostora (22% ukupnog broja ugovora) sklopljeni su ugovori s cijenom zakupnine koja je veća od početne cijene zakupnine koja je bila objavljena u javnom natječaju. Poslovni prostori koji su izlicitirani tijekom 2022. godine u prosjeku su u javnom natječaju objavljeni 1,5 puta, a radi se većinom o prostorima koji su vraćeni od strane bivših zakupnika tijekom 2022. godine.

U prošloj godini najveći interes iskazan je za obavljanje djelatnosti trgovine, članskih organizacija, za obavljanje uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti. Najveći broj zainteresiranih prijavitelja bio je usmjeren prema prostorima koji se nalaze izvan centra grada, odnosno na one koji se nalaze u III. zoni.

Prvi natječaj za zakup poslovnih prostora u 2023. godini je upravo u tijeku i otvoren je do 16. veljače, a može se pronaći ovdje. U natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora objavljeno je 38 slobodnih poslovnih prostora na različitim lokacijama. Prijave se primaju do četvrtka, 16. veljače 2023. godine do 15,30 sati.

Rijeka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap