Pretraga

Agonija ipak ima sretan završetak: Nakon godina borbe hrvatska tvrtka s dugom tradicijom izvukla se iz stečaja

A- A+

Sretan kraj agonije u bračkom kamenolomu čekao se devet godina. Stečajna upraviteljica Anči Bašić i investitor Mile Grbić hrvatsku tvrtku s dugogodišnjom tradicijom uspjeli su izvući iz stečajnog postupka.

Kamenolom u Pučišćima | foto: Screenshot YouTube

Stečajni postupak nad dioničkim društvom Jadrankamen bio je otvoren od 29. ožujka 2012. godine, a zahtjev za njegovim otvaranjem tada je pred Trgovačkim sudom u Splitu podnijela uprava društva.

Sredinom travnja ove godine, nakon što su se ispunili uvjeti navedeni u stečajnom planu, završava devetogodišnja stečajna priča bračkog Jadrankamena. Odlukom Trgovačkog suda u Splitu u registar se 14. travnja upisalo rješenje o zaključenju stečajnog postupka. Nakon odluke suda, a samim time i službenim krajem stečaja, jedini dioničar ove hrvatske tvrtke s dugogodišnjom tradicijom postaje Mile Grbić, to jest njegova tvrtka MRC Rock&Sand sa sjedištem u Kaliforniji.

U Jadrankamenu odmah je imenovana nova uprava na čelu koje se nalazi Marko Vlahović, kao i tročlani nadzorni odbor čiji s predsjednikom Markom Kolanovićem i Tonijem Kolanovićem.

Novi put perjanice hrvatskog kamenarstva

Jadrankamen d.d. tvrtka je s dugogodišnjom poslovnom tradicijom temeljenoj na vađenju i obradi svjetski poznatog bračkog kamena. Tvrtku 1995. godine preuzima Bruno Orešar, no 17 godina kasnije na prijedlog uprave i odlukom Trgovačkog suda u Splitu tvrtka odlazi u stečaj. Razlog donošenja odluke o stečaju bila je višemjesečna blokada računa tvrtke, kao i njen dug od 213 milijuna kuna.

No, nedugo nakon odluke o stečaju, a zbog snažnog otpora sindikata, prvi stečajni upravitelj Ivo Bućan daje ostavku te na njegovo mjesto dolazi nova stečajna upraviteljica Anči Bašić koja postupak vodi do njegova završetka.

Izdvojeni članak

Zatvaraju se još dva proizvodna pogona u Hrvatskoj: Bez radnog mjesta ostaje 288 osoba

Po dolasku na mjesto stečajne upraviteljice Anči Bašić ponovno zapošljava svih 130 djelatnika pa tvrtka nastavlja raditi u stečaju s preustrojem. Takva odluka se s vremenom pokazala ispravnom što potvrđuju podatci o poslovanju zadnjih pet godina prema kojima je Jadrankamen ostvario prihod od 30-ak milijuna kuna.

Nekoliko ulagača svoju je budućnost vidjelo u Jadrankamenu, a vjerovnici među njima odabiru ponudu Mile Grbića, američkog investitora hrvatskih korijena. Njegova se tvrtka, prema prošlogodišnjem stečajnom planu, obvezala vjerovnicima isplatiti ukupno 103 milijuna kuna i dokapitalizirati Jadrankamen s 45 milijuna kuna.

Tko je Mile Grbić?

Novi vlasnik Jadrankamena Mile Grbić posao s kamenom razvio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, Grbić prije 34 godine iz Privlake odlazi u Kaliforniju gdje se počinje baviti građevinskim iskopima, nakon čega širi svoje poslovanje na građevni materijal, posebice tehnički kamen. Njegova obiteljska kompanija MRC Rock&Sand danas je jedan od najvećih kalifornijskih centara za reciklažu građevnog materijala. Prema podatcima navedenim u stečajnoj dokumentaciji velike planove Grbić ima i s Jadrankamenom u koji tijekom iduće četiri godine planira uložiti 37 milijuna kuna u svrhe modernizacije i tako vratiti stari sjaj proizvođaču slavnog bračkog kamena od kojeg su izgrađena neka od najpoznatijih arhitektonskih djela svijeta poput Dioklecijanove palače u Splitu, Bijele kuće u Washingtonu i Parlamenta u Beču.

Radnici dobivaju sva preostala potraživanja u iznosu od oko 14,7 milijuna kuna u tri obroka u roku od godinu dana nakon registracije novog vlasnika. Na isti način isplaćuje se dug Agenciji za osiguranje radničkih tražbina u iznosu od 6,4 milijuna kuna te državi za poreze i doprinose u iznosu od 20,7 milijuna kuna, navodi Morski.hr.

Izdvojeni članak

Propala je još jedna tvrtka u Hrvatskoj: Radnici ostali bez posla i to po drugi put

Vjerovnici, među kojima su HBOR, B-2 Kapital, Croatia osiguranje, Centar banka, Credo banka, Nava banka i Splitsko-dalmatinska banka, dobit će 48 posto svojih potraživanja u pet obroka u dvije godine, što je ukupno 52 milijuna kuna, dok će mali dobavljači bez osiguranja tražbina dobiti 12,5 posto prijavljenog duga, to jest oko 8,2 milijuna kuna. Na sve isplate obračunava se kamata od 4,5 posto na obročnu otplatu.

Copy link
Powered by Social Snap