Pretraga

Bez mirnog sna u Mečenčanima: Broj urušnih vrtača premašio broj stanovnika – u pomoć stigli dronovi i boje

A- A+

Nedugo nakon razornih potresa na području Sisačko-moslavačke županije počele su se pojavljivati takozvane urušne vrtače, rupe koje stanovnicima ovog područja, posebice Mečenčana, već mjesecima kradu miran san. Iako su istraživači na terenu još od prvoga dana broj vrtača i dalje raste iz dana u dan, a trenutno je toliki da premašuje broj stanovnika ovoga naselja. Kako bi došli do rješenja ovoga problema koji Mečenčane već mjesecima muči znanstvenici su pokušali s novim metodama – biorazgradivom bojom i podvodnim dronovima.

Urušavanje tla u Mečenčanima | foto: Hrvatski geološki institut

Snimke urušnih vrtača dospjele su i do BBC-ija koji je o njima izvještavao napominjući kako zabrinutost struke i strah stanovništva ne jenjava.

Urušne vrtače još uvijek su jedan od najvećih strahova stanovnika Mečenčana koji se s tim problemom bore od prošlogodišnjih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije. Na istraživanju ovoga fenomena od njegove pojave rade brojni stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Hrvatskog geološkog instituta, a sada kreću s novim metodama istraživanja.

Inženjeri, geolozi i drugi stručnjaci pustili su u urušne vrtače biorazgradive boje i podvodne dronove koji bi trebali pomoći u smišljavanju načina rješenja trenutno glavnog problema Mečenčana.

Nova svakodnevica Mečenčana

O problemima koje zbog urušnih vrtača lokalno stanovništvo u Mečenčanima već mjesecima ima za RTL su komentirali upravo oni čiji je život zbog ovog fenomena u potpunosti promijenjen, a time je stala i poljoprivreda kojom su se do tada bavili.

– Od krumpira do luka. Sada smo trebali saditi mladi luk. Otišli smo bili u Vodice jer su nam rekli da je bolje da se maknemo pa smo mi dolje bili dva mjeseca, odgovara Nikola Borojević iz Mečenčana.

Izdvojeni članak

Istraživanja u Mečenčanima: Uzroci stvaranja i širenja urušnih vrtača

Radne alate na njihovim njivama zamijenila je radna oprema istraživača koji svakodnevno neumorno rade na ovom području kako bi stanovnicima vratili miran san i uobičajenu svakodnevicu.

– Radimo na snimanju dubine, snimanju temperatura i tako dobivamo podatke pa ćemo dalje raditi kako struka odluči, navodi za RTL Goran Rukavina iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka.

A kako bi otkrili dolazi li do povezivanja vrtača i što se pod vodenom površinom uistinu zbiva u njih su dodali i biorazgradive boje koje bi kroz nekoliko dana trebale pokazati pravo stanje.

Izdvojeni članak

Stručnjaci otvoreno o opasnosti: Promjer najveće urušne vrtače i dalje je prijetnja stanovnicima Banovine

Broj urušnih vrtača narastao je na 137 što premašuje broj stanovnika ovoga naselja. iako je prema posljednjem popisu stanovništva u Mečenčanima živjelo 148 osoba, danas je ta brojka itekako manja. Oni koji su u Mečenčanima ostali od rupa itekako strahuju.

– Ja se bojim rupa, ja se bojim kada je doli duboko. Uvijek sam se kupala u plićaku gdje mogu izroniti, govori Sofija Gačić iz Mečenčana.

– Ja ne želim ni ići dolje to gledati, loše mi je. Najradije bi prodao kuću da imam kome, dodaje Božo Gubor.

Izdvojeni članak

Mečenčani i okolica postali su najrizičnija zona nakon potresa

Copy link
Powered by Social Snap