Pretraga

Snimke urušnih vrtača obišle svijet: Zabrinutost i strah stanovnika i struke ne jenjava

A- A+

Britanski javni servis BBC objavio je video u kojem prikazuju urušne vrtače nastale na potresom pogođenom području Mečenčana i okolice nakon potresa koji su to područje zahvatili u prosincu prošle godine. Prema podatcima koje je objavila Vlada do jučer je na tom području zabilježeno 109 urušnih vrtača.

BBC, Urušne vrtače | foto: Screenshot BBC

Znanstvenici s Rudarsko naftno geološkog fakulteta provode istraživanja na području Mečenčana kako bi došli do što više podataka o nastanku urušnih vrtača na tom području.

BBC, britanski javni servis, objavio je video u kojem prikazuju urušne vrtače snimljene iz zraka, a koje su u proteklih nekoliko mjeseci nastale na području Mečenčana i okolice.

Zabrinutost stanovništva i stručnjaka

Urušne vrtače javljaju se na području sela Mečenčani, 40 kilometara udaljenom od hrvatske prijestolnice, navodi BBC.

Njihovo pojavljivanje nije neuobičajena pojava, navode u videu, s obzirom na to da su ovo područje pogodili potresi od kojih je najjači bio magnitude 6,4 po Richteru. Ipak, dodaju iz BBC-ija, stanovnici i geolozi primijetili su učestalost njihovog pojavljivanja koja budi sve veću zabrinutost.

Urušavanje tla u Mečenčanima | foto: Hrvatski geološki institut

Vrtače promjera 30 metara

Kao što smo već pisali, najveća urušna vrtača na području Mečenčana i okolice promjera je 30 metara. Riječ je o vrtači koja se otvorila 6. siječnja između 12 i 14 sati, a tada je njen promjer bio deset metara.

Postanak urušnih vrtača u stručnoj literaturi kao posljedica dugotrajne i postupne podzemne sufozije. Riječ je o procesu kojim se podzemnom vodom kroz kaverne iz okršenog podzemlja postupno ispire sitnozrnasti materijal, a potom se odnosi podzemnim tokovima kroz okršeno podzemlje. Stručnjaci s Rudarsko geološko naftnog fakulteta od pojave prvih urušnih vrtača provode istraživanja kojima žele prikupiti što je više moguće podataka o njihovom nastanku, kao i uzrocima i širenju.

Copy link
Powered by Social Snap