Pretraga

Grad Zagreb stavlja izvan snage 4 problematična urbanistička plana uređenja

A- A+

Grad Zagreb se bori s urbanističkim planovima, odnosno s nizom građevinskih projekata za koje je zaključeno da ne odgovaraju potrebama građana, te da ne predstavljaju adekvatnu intervenciju u prostor. Među njima ističu su četiri područja za koje je pokrenut postupak stavljanja izvan snage. No, jedan hotel koji predstavlja trn u oku ipak će biti sagrađen.

gup zagreb

gup zagreb | foto: screenshot

Revizija urbanističkih planova Grada Zagreba traje već dulje vrijeme, a prašinu je podigla najava da je detektirano čak 10 iznimno problematičnih urbanističkih planova uređenja (UPU) od kojih se četiri nastoji staviti izvan snage. Riječ je o planovima uređenja nastalim prije 15 godina koji nikako ne odgovaraju aktualnoj strategiji urbanog razvoja Zagreba.

Loša i nepopravljiva urbanistička rješenja

– Desetak UPU-a je po nama najproblematičnije što se tiče uvjeta gradnja i mislimo da dobar dio njih možemo popraviti kroz izmjene urbanističkih planova jer investitori nisu toliko daleko otišli u realizaciji. Za četiri je plana procijenjeno da su osobito problematična, s lošim i nepopravljivim rješenjima, pa je pokrenut postupak da ih se stavi izvan snage. Riječ je o UPU-ima ‘Savski park – istok’, ‘Savski park – zapad’, ‘Savska Šarengradska – sjever’ i ‘Savska Šarengradska – jug’, rekao je gradonačelnik, Tomislav Tomašević.

Dodao je kako je ideja da se planovi stave izvan snage, te potom izrade novi urbanistički planovi uređenja za te prostore. Novi bi planovi trebali pak biti rađeni prema ‘gabaritima održivosti grada’.

Izdvojeni članak

Ima li Zagreb dovoljno savskih mostova? Pogledajte gdje je predviđena izgradnja 11 novih

Hotel uz Novu cestu ipak će se graditi

Tomašević ističe i kako stavljanje izvan snage spomenutih planova ne bi trebalo uzrokovati probleme jer se po njima uglavnom nije postupalo. Uz izuzetak plana ‘Savska Šarengradska – jug’ za jednu zgradu, hotel uz Novu cestu, za koju je već proveden arhitektonski natječaj, te za koju je izgledno da će se graditi.

Kada je u pitanju neboder  ‘Savska Šarengradska – sjever’, projekt koji je već aktiviran, Tomašević je rekao kako će se poduzeti napori da bude stavljen u odgovarajuće okvire. Dodao je i kako je na ovome području bila predviđena izgradnja još nekoliko nebodera od čak 40 katova, koja se mora staviti pod kontrolu. Naveo je pritom primjere stambene izgradnje bez prostora za škole i vrtiće.

Što je GUP i zašto je bitan za svakog građanina doznajte ovdje, a u videu pogledajte prijedlog 13 potencijalnih lokacija za mostove.

Copy link
Powered by Social Snap