Pretraga

HAC raspisao natječaj vrijedan 50 milijuna kuna: Šibenik će dobiti novi spoj na autocestu

A- A+

Nakon nekoliko godina priča izgleda da je došao trenutak realizacije projekta izgradnje čvora Podi na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik. Hrvatske autoceste raspisale su novi natječaj vrijedan 50 milijuna kuna s kojim će grad Šibenik dobiti novi spoj na autocestu.

autocesta

Autocesta, ilustracija | foto: Vlada Republike Hrvatske

Velika investicija Hrvatskih autocesta svoje mjesto će naći između postojećih čvorova Šibenik i Vrpolje.

Projekt predviđen Prostornim planom Grada Šibenika došao je do trenutka ostvarenja. Nakon nekoliko godina priče Hrvatske autoceste raspisale su natječaj za izgradnju čvora Podi vrijedan 50 milijuna kuna. Tko će biti odabrani izvođač radova znat će se sredinom srpnja kada je planirano otvaranje pristiglih ponuda.

Prema trenutnom planu izgradnja novog čvora s kojim će Šibenik dobiti još jedan spoj na autocestu trebala bi započeti na jesen s rokom izgradnje od 16 mjeseci.

Rasterećenje lokalnih prometnica

Izgradnjom novog čvora na autocesti A1 Šibeniku će se omogućiti ne samo povezivanje gospodarske zone s najvažnijom prometnicom, već i rasterećenje lokalnih prometnica od kamionskog prometa. Osim toga, realizacijom ovog projekta grad će dobiti i novi ulaz na istoku grada.

U projektu je planirana izgradnja spojne ceste, četiri rampe, priključka za radnu zonu tri kružna raskrižja s priključcima, dva platoa cestarinskog prolaza te proširenje kolnika autoceste za formiranje trakova za ubrzanje i usporenje.

Izdvojeni članak

Šibenskim franjevcima komunisti su oduzeli elitno zemljište za koje država sada mora platiti 60 milijuna kuna

Izgradnja čvora Podi od iznimne je važnosti za šibensku gospodarsku zonu, prvu po uspješnosti u zemlji, a kako bi se njegovom realizacijom postigla što je veća moguća uspješnost povezan je i s projektom izgradnje infrastrukture unutar same zone vrijednim 10,1 milijuna kuna.

No, iako je čvor Podi za Šibenik od iznimne važnosti u HAC-u ga posebno ne izdvajaju, kaže Andrea Haleuš, voditeljica HAC-ove službe za odnose s javnošću za Šibenski. Naime, dodaje Haleuš, HAC je posljednjih godina izgradio ili dogradio nekoliko prometnih čvorova upravo radi razvoja lokalnog gospodarstva i povezivanja lokalnog turizma na autocestovne pravce.

HAC raspisao natječaj vrijedan 50 milijuna kuna: Šibenik će dobiti novi spoj na autocestu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap