Pretraga

Klizišta: osigurano 2 milijuna eura za zbrinjavanje stanovnika i sustav ranog upozoravanja na odron

A- A+

Gotovo 1,2 milijuna eura osigurat će država za stambeno zbrinjavanje građana čije kuće unište ili oštete klizišta u razdoblju od 2023. do 2025. godine, te još 900.000 eura za uspostavu sustava monitoringa klizišta. Dio je to Programa za ublažavanja posljedica klizišta u Hrvatskoj kojeg je izradilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te upravo uputilo ga u e-savjetovanje otvoreno do 13. listopada.

klizišta

klizišta | Ministarstvo prostornog uređenja

Unatoč različitim nepogodama koje su unatrag nekoliko godina pogodile Hrvatsku, od potresa do poplava, javnost vjerojatno još pamti slike ogromnog klizišta koje je u ožujku 2018. u Hrvatskoj Kostajnici odnijelo i uništilo nekoliko kuća i gospodarskih zgrada, a njihove stanovnike prisililo da potraže novi smještaj. Obitelji iz ove priče stambeno su zbrinute, a problemi velikog broja klizišta koja prijeti sigurnosti ljudi i imovine postali su aktualni.

Tako je, pet godina kasnije, nastao Programa za ublažavanja posljedica klizišta u Hrvatskoj kojeg je izradilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Program se trenutno nalazi u sustavu e-savjetovanja gdje će biti dostupan do 13. listopada. Obuhvaća ulaganje u zaštitu od posljedica urušavanja klizišta vrijedno približno 2 milijuna eura.

Stambeno zbrinjavanje

Nepredviđene okolnosti, prije svih zagrebački i petrinjski potres, utjecale su na tempo izrade novog programa koji određuje načine na koji će se zbrinuti stanovnici kuća koje se unište ili oštete u klizanju tla, u županijama od I do III stupnja razvijenosti, u njih 16 od 21.  Među tim županijama ne spominju se Zagrebačka, Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija te Grad Zagreb.

Planira se privremeno trajno zbrinjavanje stanovnika, ovisno o tome je li klizište stabilizirano ili nije, i to obnovom oštećenih kuća ili gradnjom zamjenskih, darovanjem odnosno nabavom na tržištu ili izgradnjom zamjenske kuće na zemljištu u vlasništvu stanara, lokalne jedinice ili države. Za ovu namjenu od 2023. do 2025. godine država će osigurati približno 1,2 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Čak 28% površine Hrvatske može se pretvoriti u opasno klizište

Monitoring i sustav ranog upozoravanja

Predviđa se i uspostava ranog upozoravanja na daljnju progresiju (napredovanje) klizišta i mogućeg urušavanja zgrada uvođenjem sustava monitoringa. Za ovu je svrhu država namijenila 900 tisuća eura.

Monitoring će se provoditi tako da se na ugrožene kuće i u tlo ugrade odgovarajući senzori za kontinuirano i/ili povremeno praćenje. Podaci o mjerenjima, u realnom vremenu, kroz sustav bi se trebali dostavljati stručnjacima – inženjerskim geolozima i centrima Civilne zaštite. Slijedom toga radit će se analize podataka i dobiti pravodobne  informacija na temelju kojih će nadležne institucije odlučiti o iseljavanju ili drugom učinkovitom odgovoru na prijetnju koju nosi klizište.

Uvođenje monitoringa rezultat je terenskog rada, predložilo ga je, naime, stručno povjerenstvo koje je u 2019. pregledalo sve lokacije na kojima su zaprimljene prijave ugroženih stanara te je izradilo kataloge svih obiđenih zgrada.

Pogledajte ovdje kako je obavljen složen proces sanacije opasnog klizišta u Vukmaniću pokraj Karlovca.

Copy link
Powered by Social Snap