Pretraga

Koliko zarađuju hrvatski arhitekti? Podatci bi vas mogli šokirati

A- A+

Za ovlaštene arhitekte i suradnike sa dugogodišnjim radnim iskustvom nekada se sama po sebi nameće pretpostavka kako ne zarađuju malo. Iako je zarada za svakog povjerljiva i osobna informacija, podatke o plaćenosti arhitekata u Republici Hrvatskoj Hrvatska komora arhitekata dostavlja u istraživanju svakih nekoliko godina. Komora je objavila i podatke za 2022. i 2023. godinu, a iako se nisu znatno promijenili u posljednje dvije godine, neke bi mogli šokirati.

plaća arhitekata

Koliko zarađuju arhitekti? | foto: Freepik

Poznato je da arhitektura, pogotovo sa dodatnim kvalifikacijama i stečenim radnim iskustvom diplomiranih arhitekata može biti vrlo unosno zanimanje. Arhitekti su zapravo zaduženi za veličinu i općenito izgled građevine, koji se osmišljavaju u skladu sa pravilima o prostornom planiranju.

Arhitekti su uključeni u sve procese gradnje, a taj proces i započinju projektima koje izrađuju uzimajući u obzir želje i očekivanja investitora, a koliko su za sve to plaćeni? Zarada je prilično osobna stvar, no Hrvatska komora arhitekata objavila je istraživanje stanja na tržištu arhitekture za 2022. i 2023. godine, koje otkriva koliko su po satu plaćeni ovlašteni arhitekti, suradnici te arhitektonski tehničari.

Podaci iz 20 županija

Istraživanje koje je za stanje tržišta 2022. i 2023. godine provela agencija Promocija plus kao ciljanu populaciju prema dostavljenoj je bazi aktivnih članova i članica Komore 2024. godine imala 2.861 člana. Samo istraživanje ipak je provedeno na znatno nižem uzorku, od ukupno 192 pripadnika ciljane populacije, iz 20 županija Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Minimalci iz kolektivnog ugovora za graditeljstvo: Najniža minimalna plaća 780, a najveća 2.000 eura

Hrvatska komora arhitekata, kako je navedeno u istraživanju, istu analizu provodi svakih nekoliko godina, a posljednja istraživanja ovog tipa provedena su 2015. i 2019. godine. Istraživački uzorak obuhvatio je 90 posto obveznika na dobit i 10 posto obveznika poreza na dohodak, što obuhvaća Urede ovlaštenog arhitekta ili pak zajedničke urede. Pritom, veći dio obuhvaćenog uzorka, 45 posto, smješten je u Gradu Zagrebu.

Što se tiče samih rezultata, plaće po satu za ovlaštene arhitekte, suradnike i tehničare, povećale su se 2023. godine u odnosu na 2022. godinu. Dok su prosječni godišnji prihodi ispitanih poslovnih subjekata 2022. godine ukupno iznosili 259.991 eura, za 2023. godinu, procijenjeni prihodi poslovnih subjekata iznosili su 342.197 eura.

Prosječna plaća

Prosječna naplaćena cijena po satu među ispitanim poslovnim subjektima iznosila je 34,29 eura, a 2023. nešto više, 36,85 eura po satu rada. Za 2022. godinu, ovlašteni arhitekti ili ovlašteni inženjeri drugih struka bili su u prosijeku plaćeni 38,03 eura po satu, suradnici ovlaštenih projektanata 34,40 eura, a tehnički crtači te ostali suradnici sa sličnom kvalifikacijom (SSS) bili su naplaćeni 14,86 eura po satu.

S druge strane, prosječna naplaćena cijena sa sat rada za 2023. godinu, iznosila je nešto više. Za ovlaštene projektante, to jest za ovlaštene arhitekte ili ovlaštene inženjere drugih struka bio je to iznos od 40,95 eura. U 2023. godini, suradnici ovlaštenih projektanata, odnosno arhitekti ili inženjeri drugih struka isto su tako bili plaćeni nešto više u odnosu na godinu ranije, te je njihova zarada po satu u prosjeku iznosila 37,06 eura. Na kraju, tehnički crtači i ostali suradnici sa sličnom kvalifikacijom, po satu su zarađivali 16,83 eura.

Prema izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, od 1. travnja za građevinske radnike u Hrvatskoj osiguran je rast plaća i to između 9 i 10 posto. Nastojat će se stati na kraj i plaćanju ‘na ruke’, a kako pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap