Pretraga

Končar će proizvesti 70 novih vlakova na struju za HŽ: Vlakovi će ići do 160 km/h

A- A+

Tvrtka Končar – Električna vozila proizvest će 70 elektromotornih vlakova u sklopu projekta ‘Obnova voznog parka HŽ putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima’. Ministar Oleg Butković je u utorak obišao tvorničke hale tvrtke i iskazao zadovoljstvo cijelim projektom. Do kraja 2024. godine očekuje se da će svih 70 novih vlakova biti u prometu.

Željeznička pruga | foto: HŽ Infrastruktura

Ministar Oleg Butković obišao je tvorničku halu tvrtke KončarElektrična vozila,  u sklopu projekta ‘Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima’. Ukupna vrijednost projekta nabave vlakova iznosi 1.293.862.793,99 kuna, dok iznos EU potpore iznosi 880.334.477,00 kuna. Sredstva su osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.).

– Doista je zadovoljstvo vidjeti danas i ovu tvornicu i vlakove koje Končar radi za HŽ Putnički prijevoz. Ono što treba pohvaliti je da koristimo europska sredstva u nabavci novih vlakova, a to rade hrvatske tvrtke, u ovom slučaju Končar koji je respektabilan, prepoznatljiv, renomiran proizvođač vlakova i tramvaja i mislim da je dobro da tu hrvatska industrija ima veliki benefit. Nastavkom nabave vlakova do kraja 2024. u prometu će biti 70 novih vlakova, što će činiti više od 50 % novih vlakova u floti HŽPP-a, rekao je ministar.

Projektom se nabavlja ukupno 21 elektromotorni vlak, 11 vlakova za gradsko-prigradski i 10 za regionalni prijevoz. Predsjednik uprave HŽPP-a, Željko Ukić, pohvalio je projekt i njegov utjecaj na budućnost željezničkog prometa u Hrvatskoj i dodao kako se planira nabava i novih vlakova za neelektrificirane pruge.

Izdvojeni članak

HŽ Infrastruktura gradi novu zgradu uprave u centru Zagreba: Uskoro će se tražiti idejno rješenje

– Dodatnom nabavom novih vlakova unaprijedit ćemo uslugu. Putnicima ćemo pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te poboljšati lokalnu i regionalnu povezanost i mobilnost, a nadam se i privući nove putnike. Uz ovaj projekt koji sufinancira Europska unija, u sklopu novog operativnog programa 2021. – 2027. planiramo nabaviti i nove vlakove za neelektrificirane pruge i modernizirati kapacitete za održavanje vlakova, rekao je Ukić.

Predsjednik uprave Končar – Električna vozila, Josip Ninić, pohvalio je svoju tvrtku i njezin održani uspjeh na tržištu.

– Ponosni smo što su ti proizvodi rezultat dugogodišnjeg razvoja unutar Grupe KONČAR. Naša su vozila po tehničkim karakteristikama i kvaliteti uz bok najboljim proizvodima svjetskih proizvođača tračničkih vozila. Neki od najznačajnijih podsustava koji se ugrađuju u ove vlakove, kao glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, pomoćna napajanja, okretna postolja i drugi, razvijeni su i proizvedeni u društvima Grupe KONČAR, zaključio je Ninić.

Vlakovi koje proizvodi KONČAR – Električna vozila postizat će brzinu do 160 km/h i bit će četverodijelne niskopodne kompozicije opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzorom.

Izdvojeni članak

Končar s Iračanima potpisao ugovor od 65 milijuna eura

Regionalni vlakovi imat će četiri vrata na svakoj strani vlaka, sjedala će biti izvedena većinom kao dvosjedi, a imaju kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta. Gradsko-prigradski vlakovi imat će osam vrata na svakoj strani vlaka, sjedala će biti izvedena većinom kao jednosjedi, a imaju kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta.

Uz vizualne i audio najave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku bit će omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). Duljina vlaka iznosi 75 metara, a u prometu je moguće spajanje dva do tri vlaka čime će biti osiguran veći kapacitet.

Copy link
Powered by Social Snap