Pretraga

Končar s Iračanima potpisao ugovor od 65 milijuna eura

A- A+

Grupa Končar u petak je s Iračkim ministarstvom elektroenergetike (MOE) potpisala ugovor od 65 milijuna eura za revitalizaciju hidroelektrane Haditha. Istu hidroelektranu je Končar izgradio u prvoj polovici 1980-ih, a sada će ju i obnoviti.

Potpisivanje ugovora u Iraku | Končar

Riječ je o postrojenju instalirane snage 6×128 MVA koje za Končar predstavlja jednu od najvećih referencija u povijesti. U projektu će sudjelovati više društava Grupe Končar, na čelu s Končar – Inženjeringom (KET). U sklopu ugovora, provest će se djelomična revitalizacija proizvodnih jedinica, zamjena dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnova strojarskih podsustava te hidromehaničke opreme elektrane, objavili su iz Končara.

Nakon deset godina nastavljeni su pregovori s kupcem, a nakon nešto više od 18 mjeseci novih razgovora u potpuno novom političkom okruženju Grupa Končar postigla je još jedan povijesni iskorak na globalnom tržištu, potpisom ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha.

 

Štoviše, Končar je u posljednjih deset godina već realizirao nekoliko manjih ugovora, pretežito isporuke opreme i rezervnih dijelova za ovo energetsko postrojenje na rijeci Eufrat te druga postrojenja, poput HE Hemren. Ovim je ugovorom ostvaren značajan povratak na iračko tržište, čime je još jednom potvrđena uloga Grupe Končar kao jednog od najvažnijih domaćih izvoznika na globalno tržište.

Potpisivanje ugovora u Iraku | Končar

Ugovor su u sjedištu MOE-a potpisali mr. sc. Ivan Tomšić, član Uprave Končar– Inženjeringa i AliAhmadHassan, generalni direktor GEEP-a (General Directorate of electricity production), a na svečanosti potpisivanja je u delegaciji KET-a prisustvovao i Darijo Runjić, direktor poslovnog područja Proizvodnja električne energije.

– Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo elektroenergetike Iraka ukazalo povjerenje za ovako značajan projekt upravo KONČARU. Plod je to višegodišnjih pregovora, ali i već dokazanih globalnih referencija u ovom segmentu, koje potvrđuju bogato iskustvo te neupitnu kvalitetu i pouzdanost naših visokotehnoloških rješenja. Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta, rekao je predsjednik uprave Končara, mr. sc. Gordan Kolak.

Copy link
Powered by Social Snap