Pretraga

Milanović otvorio Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekta i arhitektica: Evo tko je osvojio nagradu ‘Viktor Kovačić’

A- A+

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2020. godini otvorena je danas u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Izložbu u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata i Muzeja suvremene umjetnosti otvorio je predsjednik Zoran Milanović. Otvaranjem izložbe obilježila se i 60. godišnjica dodjela nagrade ‘Viktor Kovačić’.

Zoran Milanović – Otvaranje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica | foto: Predsjednik.hr

Program će trajati od 24. travnja do 8. svibnja 2021. godine, a Udruženje hrvatskih arhitekata tijekom tog razdoblja organizirat će razgledavanje izložbi za stručnu i širu javnost.

Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica otvorio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović. Osim ove u Uredu predsjednika danas su otvorene i izložbe ‘Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na Prekrižju‘ i kao i novi postav Južnog salona Ureda predsjednika.

U sklopu programa dodijeljene su i nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Ovogodišnji dobitnici nagrada za arhitektonska ostvarenja

Kao što smo već pisali, Udruženje hrvatskih arhitekata svake godine dodjeljuje nagrade za arhitektonska ostvarenja u protekloj godini. Dobitnik nagrade ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo je arhitekt Ivan Prtenjak.

Nagradu „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. dobili su Igor Franić za SEECEL Centar i Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

seecel

SEECEL Zagreb | foto: EUmiesaward, Filip Beusan

Nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. godinu dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140  i „Ivanišin.Kabashi.Arhitekti“ Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za dubrovačku Villu u pogledu.

Izdvojeni članak

Najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture: Nominirani za nagradu ‘Drago Galić’

Nagradu „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. dobili su  Vjekoslav Gašparović za pristup i prezentaciju Utvrde Petrapilosa i Damir Gamulin i Antun Sevšek za postav izložbe „Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz“.

Izdvojeni članak

Deset hrvatskih projekata u utrci za prestižnu nagradu Mies van der Rohe

Nagradu „Neven Šegvićza publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. dobili su Jelena Skorup Juračić za knjigu „Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika“ i Tamara Bjažić Klarin za knjigu  „Za novi, ljepši Zagreb! – Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.

O izložbama

Izložba „Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na Prekrižju“ prikazuje crteže, nacrte, fotografije i drugu arhivsku građu o Vili Zagorje koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU i Zbirci Richter – MSU Zagreb. Postav „Južni salon: 2021.“ unosi suvremeni duh u Južni salon Ureda PRH i to izborom suvremenog hrvatskog produkt dizajna međunarodno afirmiranih brandova Prostoria i Grupa, te umjetnika i umjetnica čiji su likovni i umjetnički opusi označeni kao nezaobilazna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Likovni postav obuhvaća radove od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas i to radove Juraja Dobrovića, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke.

Program Udruženja hrvatskih arhitekata ove se godine po prvi puta održava u Uredu predsjednika Republike Hrvatske u Vili Zagorje, iznimnom primjeru hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća.

Otvaranje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica | foto: Predsjednik.hr

– Hvala što ste prepoznali koliko je važno i koliko je potrebno otvarati i stvarati prostor za kreaciju, ali i koliko je važno oblikovanje i planiranje prostora uopće, kao i sve poruke koje se time šalju. Kao kreativci, kao umjetnici, kao intelektualci i kao inženjeri, danas imamo povoda barem na kratko umišljati si kako je važno ono što radimo, ono što volimo i ono u što vjerujemo, rekla je na otvaranju Maja Furlan Zimmermann, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata.

Otvaranje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica | foto: Predsjednik.hr

Copy link
Powered by Social Snap