Pretraga

Nastavlja se suradnja Končara i HŽ-a: Dogovorena proizvodnja 7 dizel-električnih vlakova

A- A+

Nastavlja se suradnja Končara s Hrvatskim željeznicama. Potpisan je još novi dodatak Ugovora, s kojim je dogovorena proizvodnja 7 novih dizel-električnih motornih vlakova, koja će biti financirana zajmom UROFIMA-e u iznosu od 31 milijun eura.

Dizel-električni vlak, foto: HŽ

Dodatak Ugovoru potpisali su predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić te predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila Josip Ninić. Prvi od 7 vlakova bit će isporučen za 24 mjeseca nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno.  Nastavak proizvodnje novih dizel-električnih vlakova nužan je zbog podizanja kvalitete usluge na neelektrificiranim prugama.

Na potpisivanju su bili nazočni i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić i predsjednik Uprave KONČAR – Elektroindustrije Gordan Kolak.

Izdvojeni članak

Končar će proizvesti 70 novih vlakova na struju za HŽ: Vlakovi će ići do 160 km/h

– Modernizacija željezničkog sustava u fokusu je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Vlade RH. U sljedećih 10 godina uložit će se značajna sredstva u obnovu voznog parka i željezničke infrastrukture. Cilj je povećati broj putnika koji se svakodnevno voze vlakom, odnosno osigurati kvalitetnu i mobilnost građana koji koriste javni prijevoz. U tijeku je i izrada strateških dokumenata koji će definirati sve elemente razvoja željezničkog sustava za narednih desetak godina te podići standarde kakve zaslužuje Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske Unije, istaknuo je državni tajnik Gospočić.

Predsjednik Uprave KONČAR – Elektroindustrije Gordan Kolak je rekao kako se nastavkom proizvodnje novih vlakova mijenja percepciju željezničkog putničkog prijevoza u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako je ovaj dodatak ugovoru ponovni iskaz povjerenja prema Grupi KONČAR, ali i dokaz da je suradnja domaće industrije i hrvatskih željezničkih poduzeća na iznimno visokoj razini.

Novi projekti i nove tehnologije

– Zajedničkim naporima možemo riješiti izazove s kojima se susrećemo u trenutačnim gospodarskim okolnostima. Usmjereni smo na razvoj željezničke industrije i vjerujemo da ćemo u budućem razdoblju surađivati na novim projektima i novim tehnologijama, kazao je Kolak.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić je istaknuo prednosti dizel-električnih vlakova  i rekao kako je trenutno u prometu 6 novih dizel-električnih vlakova i iskazao zadovoljstvo zbog dogovorene isporuke još 7 takvih vlakova, kojima će se zaista podići kvalitetu usluge na neelektrificiranim prugama.

– Tim vlakovima osigurat ćemo niže operativne troškove i doprinijeti smanjenju onečišćenja okoliša. S obzirom da je 63 % pruga u Hrvatskoj neelektrificirano, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. planirana je i dodatna nabava vlakova za te pruge. U tijeku je izrada studije koja će uz vlakove obuhvatiti i modernizaciju radionica za održavanje vlakova, objasnio je Ukić.

Ninić je također prokomentirao suradnju s HŽ Putničkim prijevozom na razvoju i proizvodnji novih vlakova koja traje još od 2009. godine. Rekao je kako je puno vlakova već isporučeno, a i da ih veseli svaka nova ugovorena suradnja.

Izdvojeni članak

Končar s Iračanima potpisao ugovor od 65 milijuna eura

Uložena sredstva ostaju u Hrvatskoj

– Osim same proizvodnje, odnosno isporuke surađujemo i na održavanju vlakova koji su u eksploataciji. Uz tvornicu KONČAR – Električnih vozila, u proizvodnju vlakova uključene su i ostale tvrtke iz Grupe KONČAR te niz drugih domaćih tvrtki. Time osiguravamo da financijska sredstva uložena u vlakove ostaju u Hrvatskoj, dodao je Ninić.

Novi dizel-električni motorni vlakovi bit će trodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 120 km/h opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. Vlakovi će imati kapacitet od 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta i bit će opremljeni suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom.

Zaustavljanja u kolodvorima i stajalištima najavljivat će se na displejima i putem razglasa, a za putnike će biti osiguran besplatni pristup internetu (WiFi). Nabava novih dizel-električnih motornih vlakova unaprijedit će kvalitetu usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila.

HŽ Putnički prijevoz trenutačno u prometu ima 40 novih vlakova. U sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima iz OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u 85 %-tnom iznosu sufinancira se nabava 21 elektromotornog vlaka. U sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

HŽPP nabavit će dva prototipa baterijskih vlakova koji će voziti na neelektrificiranim prugama i šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija. Tijekom ove i sljedeće dvije godine kontinuirano će se proizvoditi novi vlakovi, a do sredine 2025. na prugama će voziti njih 70.

Copy link
Powered by Social Snap