Pretraga

Opaka cesta: Ima 38 oštrih zavoja i dionicu pod nagibom od 17 stupnjeva

A- A+

Iako cesta Sjeverni Yungas, poznatija kao ‘cesta smrti,’ u okolici bolivijskog glavnog grada La Paza slovi za najopasniju i najsmrtonosniju cestu na svijetu, Turska skriva još jednu sličnu prometnicu. Ova cesta zanimljivog nadimka ‘cesta do pakla’ nalazi se u Anatoliji, sjeveroistočnom dijelu Turske. Ne bi se ova cesta dičila tako osebujnim nadimkom da se ne sastoji od 38 oštrih i opasnih serpentina. Pravo joj ime nije toliko glamurozno – cesta D915, a povezuje gradove Bayburt i Of. Na svojem 100-tinjak kilometara dugom putovanju vodi preko planine Soğanl i svladava nadmorsku visinu od 2035 metara.

Dio ceste D915 u Turskoj

Dio ceste D915 u Turskoj | Foto: screenshot Avanturisticki putnik – Milenko Gordic/YouTube

Poznata kao jedna od najekstremnijih cesta na svijetu, D915 u turskoj regiji Anatoliji, svoj je nadimak zaradila zahvaljujući činjenici da se sastoji od 38 opasnih i oštrih serpentina i zavoja. Vrlo je izazovna čak i za najiskusnije vozače na ruti Bayburt – Of jer na svakom metru prijete različite opasnosti. Čak je i u suhim vremenskim uvjetima pogibeljna jer je promet na njoj poprilično gust.

Početni i završni dijelovi ceste D915 asfaltirani su, ali centralni dio nije. Uzevši u obzir oštre serpentine i nedostatak asfalta, ova se cesta pretvara u pravi izazov za vozače. Pogotovo kada vremenski uvjeti nisu idealni za vožnju. Opasnosti je mnogo, tu su odroni, mogućnost pada u provaliju, uski dijelovi ceste na kojima je mimoilaženje nemoguće, blato, magla, itd. Na cesti ne postoje nikakve ograde i slične zaštite. One koji nisu navikli, mogu imati problema i s visinskom razlikom koju je potrebno svladati.

@baustela.hr

Popis cesta koje će se graditi u Hrvatskoj u 2024. godini #baustelahr #ceste #hrvatska #2024

♬ original sound – baustela.hr – baustela.hr

Najopasniji dio ceste zove se ‘Derebaşı Turns.’ Poznat je po 13 nevjerojatnih i vrlo strmih serpentina tijekom kojih se svladava značajna visinska razlika, s 1712 na 2035 metara. Dio se nalazi kod zaseoka Caykara, a svi vozači koji su ga odvozili, svoje putovanje opisuju tako da si doslovno cijelo vrijeme vožnje ne smijete dopustiti niti najmanju grešku jer bi posljedice bile kobne, piše portal Dangerous Roads.

Izdvojeni članak

Video: Otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj, za 70 milijuna eura konstruirali ju Kolektor, GP Krk i Euroasfalt

Zloglasna cesta koju su 1916. godine izgradili ruski vojnici tijekom bitke za crnomorski grad Trabzon, zbog snijega je svake godine za promet zatvorena od početka studenog do kraja svibnja. Na mjestima ima nagib i do 17 stupnjeva.

U realizaciju ide i projekt rekonstrukcije jedne od najopasnijih cesta u Hrvatskoj. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap