Pretraga

Opet odron stijene u zaleđu Omiša, prometnica zatvorena, radi se procjena sigurnosti

A- A+

Odron stijena zaustavio je prometovanje na županijskoj cesti Gata – Naklice u zaleđu Omiša. Odron se dogodio u srijedu, a odmah su na teren izašle službe koje trebaju obaviti sanaciju područja. Također, angažirani su i profesionalni alpinisti koji rade procjenu rizika na širem području odrona. Ovo nije prvi puta da odroni blokiraju promet na omiškom području pa su sve glasniji zahtjevi lokalnog stanovništva za sustavno postavljanje barijera za zaštitu od odrona.

Omiš | foto: Grad Omiš

Omiš | foto: Grad Omiš

Za sav je promet ‘do daljnjeg’ zatvorena cesta Gata – Naklice povrh Omiša zbog odrona stijene, izvještavaju iz Županijske uprave cesta Split. Ističu kako se radi na sanaciji prometnice koja je prekrivena komadima stijene, a rade se i izvidi na okolnom području kako bi se područje osiguralo od daljnje potencijalne ugroze vozača. Obilazni pravac za odvijanje prometa je državnom cestom D70 Naklice – Omiš.

Ovo nije prvi puta da odroni blokiraju promet na omiškom području. Isto se dogodilo u siječnju ove godine kada je odron blokirao cestu do Radmanovih mlinica, te potom ponovno u ožujku kada je zbog odrona stijena u kanjonu Cetine za sav promet bio zatvoren dio županijske ceste Omiš – Kučiće – Zadvarje. Tom prilikom je stradao i vozač jednog automobila koji se našao na trasi odrona. Omišani kažu, a medijski natpisi kroz proteklih godina potvrđuju, odrona stijena na ovoj je području sve više.

Izdvojeni članak

Od oduševljenja do podsmjeha: Omiški most vrijedan 23,16 milijuna eura ne može podnijeti buru?!

Jedan od najfunkcionalnijih sustava za zaštitu od odrona su barijere za zaštitu od odrona. Barijere se sastoje od: temelja, stupova, čelične užadi, sidara i nosive mreže, doznajemo iz tvrtke Geotech koja se bavi geotehničkim istraživačkim radovima. Postupak postavljanja kvalitetne barijere nije jednostavan, ali dugoročno predstavlja najbolje i najsigurnije rješenje.

Najprije se pristupa izvedbi temelja barijere, kroz koje se ugrađuju štapna sidra za sidrenje barijere. Na temelje se ugrađuju temeljne ploče. Na temeljne ploče se pričvršćuju stupovi. Stupovi se dodatno osiguravaju čeličnom užadi kojom se povezuju sidra i stupovi, a između stupova je rastegnuta mreža od mrežnih prstenova.

Izdvojeni članak

Klizišta: osigurano 2 milijuna eura za zbrinjavanje stanovnika i sustav ranog upozoravanja na odron

Mrežni prstenovi su jedan od najvažnijih dijelova sustava. Najčešće su oni prvi dio koji podnosi udarac i prenose na strukturu, tj. nosivu užad, suspenzije, šipke i na kraju do sidara. Glavna funkcija potporne čelične užadi je prijenos sila koje se pojavljuju u mreži tijekom udara bloka na zatezna sidra.

Čak 28% površine Hrvatske može se pretvoriti u opasno klizište, pogledajte ovdje koje su lokacije najugroženije.

Copy link
Powered by Social Snap