Pretraga

Otvoren natječaj za graditeljsku nagradu Cemex – traže se održivost, društveni doprinos i najbolje arhitektonsko rješenje

A- A+

Cemex, meksički proizvođač građevinskog materijala, već niz godina dodjeljuje nagradu za arhitektonska i građevinska dostignuća. Isprva se nagrađivalo samo u Meksiku, a od 2005. mogu sudjelovati i druge zemlje u kojima tvrtka posluje. Od samog početka prijave radova, bila su prepoznata i hrvatska arhitektonska i graditeljska ostvarenja, a među prvima su se istaknule zadarske Morske orgulje, Skradinski most i Splitska riva. Nedavno je bio nagrađen projekt rekonstrukcije terminala Zračne luke Split. Projekte mogu prijaviti i profesionalci i studenti, za više kategorija, a u radovima se ocjenjuju cjelovita održivost, arhitektonsko rješenje, ali i društveni doprinos. Prijave su do 24. svibnja, a zatim slijedi međunarodna razina.

Orgulje u Zadru, foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Graditeljska nagrada Cemex dodjeljuje se za iznimna arhitektonska i građevinska dostignuća. Kako je Meksiko matična zemlja tvrtke, inače velikog proizvođača građevnih materijala, koji potiče održivost, nagrada se krenula dodjeljivati u Meksiku. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je i izvan granica matične države, na sve zemlje u kojima Cemex posluje.

Više od desetljeća vrednuju se i hrvatska ostvarenja

Hrvatska svojim projektima na ovom međunarodnom graditeljskom natjecanju već više od desetljeća konkurira te su hrvatski radovi bili prepoznati. Već s prvim prijavljenim radom 2006. godine za međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most. Priznanje je kasnije dobio niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu, kao i brojne privatne stambene građevine hrvatskih graditelja i arhitekata.

Izdvojeni članak

Idejnom tvorcu ‘Mamutice’ dodijeljena nagrada za životno djelo ‘Viktor Kovačić’

U 2019. godini, za projekt Poslovne zgrade u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru bila je dodijeljena međunarodna Graditeljsku nagradu Cemex, u kategoriji Javne i poslovne građevine, a nacionalni  pobjednik 2021. godine, u kategoriji Infrastrukturne građevine  — projekt Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split — osvojio je treće mjesto na međunarodnom natjecanju.

Ove godine uvedena nova kategorija

Ove godine nagrade će se dodjeljivati u kategorijama Obiteljske kuće, Višestambene zgrade, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Pritom je uspostavljena i nova kategorija, Kreativnost u betonu, u kojoj će se nagrađivati djela uglavnom izrađena od betona – od urbanih, pejzažnih, građevinskih pa sve do produktnih ili umjetničkih – inovativne ili održive uporabe. U toj kategoriji moć će sudjelovati i profesionalci i studenti.

Skradinski most | foto: Wikipedia/AidaToromanovic

U natječaju mogu sudjelovati projektanti, izvođači, investitori, ali studenti s projektima završenima u razdoblju između 1. siječnja 2022. i 31. prosinca 2023., a koji su u gradnji koristili barem 50 posto Cemexovih proizvoda. Pri ocjenjivanju projekta u obzir će se uzimati arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost, doprinos društvu te inovacije.

Traže se održivost i doprinos društvu

Na međunarodnoj razini, nacionalni finalisti natjecat će se za nagradu Održiva budućnost. Tu će Međunarodni odbor Cemex Building Awards-a razmotriti sve nacionalne pobjednike te će posebno priznanje dodijeliti projektima koji pokazuju visoku razinu usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Prilikom evaluacije projekata, sagledavat će se i je li te koliko projekt doprinio društvu, kao i kolika je otpornost projekta na klimatske uvjete, a i koji je potencijal replikacije.

Izdvojeni članak

Idejno rješenje: Velika rekonstrukcija u središtu Splita savršen spoj starog i novog

Članovi Odbora uvaženi su stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom na temelju zadanih kriterija ocjenjivati prijavljene projekte. U hrvatsku Odboru prijavljene radove razmatrat će Mirela Bošnjak, iz arhitektonskog ureda x3m, Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Splita te Alen Harapin, redoviti profesor na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu.

Svake godine Cemex Building Award odaje priznanje najboljim građevinama, a time i onima koji su te građevine osmislili i na njima radili. Prijava projekata traje do 24. svibnja, a priznanja nacionalnim pobjednicima koji će predstavljati Hrvatsku dodijelit će se na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade Cemex krajem godine, u Meksiku.

Dosta nagrađenih građevina nalaze se u Splitu. Ovdje pogledajte koji su top projekti koje očekuje Grad Split.

Copy link
Powered by Social Snap